KAYMAKAMLARIMIZ-1 (MUSTAFA KEMAL KESKİN)

Yorum Ekle

Ülkemizin idari sisteminde kentlerde vali/kaymakam ve belediye başkanı birlikte görev yaparlar. Vali/Kaymakam Merkezi İdarenin temsilcisi , Mülki idarenin başıdır. Belediye Başkanı ise yerel yönetimin başıdır.
Belediye Başkanı olarak görev yaptığım 10 yıl boyunca 3 kaymakamla birlikte çalıştım. Hepsi değişik karakter ve çalışma prensipleri olan insanlardı. Bu kez onları yazacağım.

MUSTAFA KEMAL KESKİN
 
İlk göreve geldiğimde Sayın Mustafa Kemal KESKIN kaymakamımızdı. Biz çok acemiydik. Devlet  terbiyesi nedir pek bilmezdik. Açıkçası pek te takmazdık. Çelebi adamdı. Hoş görülü , olgun insandı. Ona karşı yaptığımız bütün saygısızlıkları ve şımarıklıkları anlayışla karşılar , kızsa bile bize pek belli etmezdi. Belediyeye yardımcı olmayı severdi. Şehitlik için bize destek verişi, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıları Koruma Kurulundaki direnişini hala unutamam. İmam Hatip Lisesi'nin arkasında sıkışıp kalmış Atatürk Heykelini oradan alıp , Askerlik Şubesinin önüne getiriimesi ve meydan düzenlenmesi O'nun önerisi ve desteğiyle oldu.
Eşi ve çocuğuyla brlikte örnek bir aile yaşantısı vardı. 
Hepsi alçakgönüllü , kibar ve nazik insanlardı. Oğlunun geçirdiği hastalık  onları çok üzmüştü. 

İlçemizden ayrıldıktan sonra, internette hakkında okuduğum yazı beni çok duygulandırdı ve gururlandırdı.
İşte o yazı:
" Bu gün 30 Ağustos Zafer bayramı. Mardin ili Derik ilçesindeki ilk resmi bayramıma katıldım.

          Geceyi dağların en yüksek zirvesinde ki Baykur Boğazında bir kayanın üzerinde on jandarma komando askeri ve dört korucu ile nöbet bekleyerek geçirdik. Çok yorgunduk. Sabah Güneşinin ilk ışıkları, dağların arasından ovaya inmeye başlamıştı. Bende görev arkadaşlarımla beraber ilçeye törene katılmak için geldim.

          Kaymakamlığın önünde ki Atatürk büstünün bulunduğu alanda hep birlikte toplandık. Üstümüz başımız toz duman içindeydi. Ağır silahlarımızı otonun içine koyduk. Sıraya geçtik ve tören öncesi İstiklal Marşı söylemek için hazırlandık.

           İstiklal Marşını söylenmeye başlandığında, ortaya çıkan ses cılız ve sönüktü. Ama polis, jandarma ve on komando askerle ben, var gücümüzle Marşı söylemeye çalışıyorduk. Bir de ön taraftan bize eşlik eden orta boylu kravatlı bir beyefendi, görünüşünden beklenmeyen güçlü ve kendinden emin bir sesle, bağıra bağıra Marşı söylüyordu.

           Kalabalığın söylemeye çalıştığı marşın sesleri, bir kilometre ötede kurulmuş olan dağ eteklerindeki Dağ Mahallesine çarparak, çok daha volümü yükselmiş bir şekilde geri dönüyor ve dağı taşı inletiyordu. Halk eko sesin her geri dönüşünde, marşın coşkusuna kendini kaptırarak, var gücüyle ve çıkartabildiği en yüksek sesle marşı söylemeye başladı.

            Ancak bu gelgitler sırasında marş bitmişti. Halk ön taraftaki kravatlı bey efendinin, kendinden beklenmeyen güçlü bir sesle Marşı söylemesinden, söylerken yaşadığı ve çevresine de bulaştırdığı coşkudan çok etkilenmişti. 30 Ağustos Zafer Bayramı'na katılan herkesi etkisi altına bu coşku seli, İstiklal Marşı'nı büyük bir sevinç ve bayram havası içinde tekrar tekrar söylenmesine neden oldu..  Sesler dağa çarpıp geri geldikçe ve bizim seslerimize karıştıkça, bir bandonun eşlik ettiği ritimlerle ve seslerle dağ taş İstiklal Marşı ile inledi. Marşın bitiminde halk ve güvenlik güçleri birbirlerini tebrik edercesine alkışladılar.

            Ve Mardin ili Derik ilçesindeki ilk katıldığım 30 Ağustos Zafer bayramı neşeli bir şekilde devam etti. Tören bitiminde herkesin kalbindeki bayram sevinicini, sesiyle ve kendi coşkusuyla ortaya çıkaran kişi "kimdir?" diye sorduğumda:

          "Derik Kaymakamı Mustafa Kemal KESKİN"  Dediler.

           Derik halkına tüm sevgilerimle?.
    
           Can AKIN

"Mustafa Kemal Keskin Tecrübeli ve Vatansever Bir Yöneticidir" Can Akın"



                   ÖZGEÇMİŞİ

1952 yılında Sivas’ın Gemerek ilçesi Eğerci kasabasında doğdu. Eğerci köy ilkokulu, Kayseri Nazmi TOKER Ortaokulu ile Kayseri Lisesinde ilk ve orta öğrenimini başarıyla tamamladı. 1975 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin İktisat ve Maliye Bölümünden mezun olduktan sonra 1976-1979 yılları arasında Öğretmenler Bankası  Müfettişliği yaptı.
1979 yılında maiyet memurluğu sınavını kazanarak Kayseri Valiliği’nde Kaymakamlık stajına başladı. Ardeşen ve Çamardı Kaymakam Vekillikleri  görevinin ardından 1981 yılında Kaymakamlık kursunu başarıyla bitirdi. Sırasıyla Kayseri Sarıoğlan, Edirne Lalapaşa, Erzurum Karayazı, Mardin Derik, Manisa Kırkağaç, Gaziantep Nizip, İzmir Aliağa, Bursa Mustafa Kemalpaşa ve İstanbul Büyükçekmece kaymakamlık görevlerinde bulundu. 4 ay Ankara ‘da 8 ay İngiltere’de olmak üzere toplam 12 ay İngilizce ve mesleki eğitim gördü.
2002-2007 yılları arasında İstanbul,  2007-2012 tarihleri arasında Nevşehir Vali Yardımcılığı görevinde bulundu. 5540 sayılı kanun ile değişik 1700 sayılı dahiliye memurları kanunu gereğince İçişleri bakanlığı Müdürler Encümeni kararı ile birinci sınıf Mülki idare amirliğine yükseldi. 10.10.2006 tarihinden 12.03.2007 tarihine kadar 5 ay Üsküdar ve Kadıköy Kaymakamlığını, Nevşehir Vali Yardımcısı iken yaklaşık 4 ay Avanos ve 3 ay Ürgüp Kaymakamlığı görevini yürüttü. Kaymakamlık görevine başladığı yıllardan itibaren valilerin sicili ve bakanlığın değerlendirme notu  çok iyi olup,  mülkiye müfettişleri görüşleri ise “Görevde çok başarılıdır.” Görev yaptığı yerlerde vatana millete hizmet aşkıyla gece gündüz dürüst ve tarafsızca disiplinli çalışarak, Halkın, Valilerin, Milletvekillerinin, Bakanların, hatta Cumhurbaşkanının takdirlerini kazanarak 70’ın üzerinde takdir, teşekkür ve şükran belgesi aldı. 1997 yılında Aliağa kaymakamı iken yılın başarılı idarecisi seçilerek emekli  Vali Hüseyin Öğütçen Başarı Ödülü’ne layık görüldü.
1 Ekim 2012 tarihinden itibaren Bolu Vali Yardımcılığı görevini yürütmektedir. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Liman Yapıları konusunda Yüksek Lisanslı, inşaat yüksek mühendisi oğlu bulunmaktadır.
 
 23 Şubat 2015 Pazartesi

Yorumlarınız için teşekkür ederiz. Yorum için açıklama