ŞEHİTLİK

Benim görev yaptığım yıllarda ilçemizdeki kaymakamlar belediyeye sürekli yardımcı oldular. Öneri sundular, rehber oldular, önder oldular, katkı sağladılar. Hepsiyle birlikte çalışmaktan ayrı ayrı mutluluk duydum.

M.Kemal KESKİN Belediye Başkanı olarak çalıştığım ilk kaymakamımdı. Bir çok yapılan işte onun teşviki ve gayreti vardır.

Bunlardan biri de ŞEHİTLİK tir.



1. Dünya Savaşı ve Çanakkale'de, İstiklal Savaşımızda, Kore Savaşında, Kıbrıs Savaşında ve en son da Terörle Mücadele de Silahlı Kuvvetlerimiz ve Güvenlik Güçlerimiz bir çok şehit verdi.

Bu şehitler arasında hemşehrilerimiz de vardı.
Kimimizin dedesi, amcası,dayısı, babası. Kimimizin kardeşi, arkadaşı tarihin şerefli sayfalarında yerini aldı.

Bizlere düşen , bu yurt için canını vermiş şehitlerimizin unutulmamasını sağlamaktır. Onların aziz hatıralarını yaşatmaktır.

Belediyemiz bizden önce de , bizim zamanımızda da, bizden sonra da şehitlerimizin adlarını yaşatmak için bir takım uygulamalar yaptı. En bilinen ve yaygın olanı, adlarını sokak, cadde ve tesislere vermektir.

Kaymakamımız M.Kemal KESKİN'in önerisi ve teşviği ile ilçemizde “ŞEHİTLİK” yapımı için kolları sıvadık.

Önce Adile Mezarlığından bir bölümü çevirerek yapmayı düşündük. Burada 2 sorun vardı.
1- O zaman kadar mevcut şehitlerimiz çeşitli mezarlıklarda gömülüydüler. Bunların oraya nakli gerekiyordu.
2- Resmi Şehitlik olabilmesi için Genel Kurmay Başkanlığından onay ve izin gerekiyordu. Şehitlikler Türk Silahlı Kuvvetlerinin uhdesindeydi.
Açılıştan önce son kontrol.

Bu nedenlerle düşündüğümüz Şehitliğin temsili, anma amaçlı olmasına karar verdik.
Peki nerede yapacaktık?

Uzun tartışmalar ve değerlendirmeler sonucu Lalaşahin Paşa Türbesi'nin üstündeki alanda olmasına karar verdik.

Bu sefer de karşımıza Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu çıktı.

Şehitliğin Projesini Mimar Mühendis Bülent ÇAKAN arkadaşımız bila ücret hazırladı. Onun da katkılarıyla, gerekli izinleri alarak projeyi uygulama safhasına getirdik.
( Bu aşamalarda şu anda isimlerini hatırlayamadığım başka hemşehrilerimizin de katkıları oldu. Onlardan hem özür dilerim , hem de çok teşekkür ederim)




Burada unutamadığım bir anım var. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun karşısına projeyi sunmak ve onay almak için gittiğimizde , hem kaymakamımız hem de ben ; sanki mahkemede hakim karşısında gibiydik.

Onların oturduğu masanın karşısında ayakta duruyoruz. Ellerimizi önden göbeğimizin altında kavuşturmuşuz, Başımız da hafif yana eğik, suçlu gibiyiz.
O kurulla ilk tanışmam böyle olmuştu. Ama son olmayacaktı. Daha sonra defalarca o kurulun karşısına çıkacaktım.






Fen İşleri ve Park Bahçeler' in elele çalışmasıyla o yeri “ŞEHİTLİK” olarak düzenledik. Askerlik Şubesinden tüm resmi kayıt ve bilgileri aldık. Ailelerinden bulabildiklerimizin fotoğraflarını temin edip, mermer kaide içine yerleştirdik.

Arka Sıra, soldan sağa: Hayati KORKMAZ (Bursa MV), Ali ARABACI (Bursa MV), hatırlamıyorum, Ben. Ön sıra: Rahmetli Nail ATLI, Orhan OCAK (Bursa MV), Mustafa Kemal KESKİN (Mustafakemalpaşa Kaymakamı), Ali Fuat GÜVEN (Bursa Valisi), İl Garnizon Komutanı







Sonuçta eldeki imkanlarla tamamlayarak törenle açılışını yaptık. Emek harcayan, katkı sağlayan bütün kişi ve kurullara teşekkür ederim.