BELEDİYE 2014 FAALİYET RAPORU ÜZERİNE KÜÇÜK BİR UYARI


Elime Belediye Başkanlığının, Nisan ayı toplantısında Meclise sunduğu ve Meclisçe kabul edilen “2014 yılı Belediye Faaliyet Raporu” geçti.
 
Raporu dikkatlice okudum. İçeriğine yönelik eleştirilerimi daha sonra yazacağım. Ama çok önemli gördüğüm bir usul ve teknik uyarıyı yapmak istiyorum. Hiçbir Belediye görevlisinin (atanmış ve seçilmişler dahil) zarar görmesini istemem.
Şimdi gelelim konunun ayrıntılarına. 


 
Bildiğiniz gibi Belediye yasalarla yönetilen bir kamu idaresidir. Neyin nasıl yapılacağı mevzuatla belirlenir. Yasayı beğenmeyebiliriz ama hepimiz uymak zorundayız.

5393 Sayılı Belediye Kanunun Faaliyet Raporu başlıklı 56. Maddesi

Faaliyet raporu
Madde 56- Belediye başkanı, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 41 inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen biçimde; stratejik plân ve performans programına göre yürütülen faaliyetleri, belirlenmiş performans ölçütlerine göre hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerini ve belediye borçlarının durumunu açıklayan faaliyet raporunu hazırlar. Faaliyet raporunda, bağlı kuruluş ve işletmeler ile belediye ortaklıklarına ilişkin söz konusu bilgi ve değerlendirmelere de yer verilir.
Faaliyet raporu nisan ayı toplantısında belediye başkanı tarafından meclise sunulur. Raporun bir örneği İçişleri Bakanlığına gönderilir ve kamuoyuna da açıklanır.
Demektedir. 

Ülkemizde Kamu düzeninde Yasalar görev verir. Ama bazen ayrıntıyı vermez. Bu ayrıntılar da “Yönetmelik” dediğimiz hükümlerle açıklanır ve yönlendirilir.
Faaliyet Raporlarının da bir yönetmeliği olduğunu sanırım bilmiyorsunuz. Çünkü bilseydiniz Raporun 10 ve 11. sayfasında isimlerini zikrettiğiniz 38 adet ilgili yönetmelik arasında adı olurdu. 

Ama maalesef yok.
Arkadaşlar söz konusu yönetmeliğin adı “Kamu İdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmelik” tir.
17.03.2006 tarihli ve 26111 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Şimdi o yönetmeliği dikkatlice değerlendirin. 19.Madde 2.fırka da 
 
İdare faaliyet raporlarına, Ek-2 ve Ek-4’te örnekleri yer alan üst yönetici tarafından imzalanan "İç Kontrol Güvence Beyanı" ile mali hizmetler birim yöneticisi tarafından imzalanan " Mali Hizmetler Birim Yöneticisinin Beyanı", birim faaliyet raporlarına ise Ek-3’te örneği yer alan ve harcama yetkilisi tarafından imzalanan "İç Kontrol Güvence Beyanı" eklenir.

Denmektedir.
  
Bu beyanlar şunlardır:






 

Ben raporda bu ekleri göremedim.

Bu durum neden kaynaklanmış olabilir? Üç durum söz konusu.

1- Bunlar yoksa raporu eksik sunmuşunuz ve Meclisin aldığı karar kanımca “yok” hükmündedir. Konuyu Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne sormanızı ve ona göre işlem yapmanızı öneririm.
 
2- Bunlar var, meclise de sunulmuş ama benim elimdeki raporda yoksa hepinizden ÖZÜR dilerim.

3- Bunlar var ama Meclise sehven veya kasten sunulmamışsa idarenin “şeffaflık” iddiaları havada kalır. Belediyenin Meclisten “gizli” bir şeyi olamaz.
 
Son olarak ülkemizde Kamu ve Yerel Yönetimler hukuku konusunda uzman olan sayın Erkan KARAASLAN'ın geliştirdiği faaliyet raporu izleme tablosunu  Belediye Yöneticileri ve Meclis üyelerinin dikkatine sunuyorum.







İyi çalışmalar dileğiyle ...