ADLİYE SARAYI AÇILIRKEN...

Belediye açılış davetiyesi göndermiş. 14 Mayıs 2015 Perşembe günü yapılacak açılış törenine Sayın İlçe Kaymakamımız, Sayın Belediye Başkanımız ve Sayın Cumhuriyet Başsavcımız'ın imzalarıyla tüm ilçe halkına çağrı yapıyorlar.
Açılışı yapılacak yerlerden biri de Adliye Sarayı. Hani Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent ARINÇ'ın "Çok güzel saraylar yaptık ama adaleti tam tesis edemedik" dediği yerlerden.
 Öncelikle davet için teşekkür ediyor, ilçemize hayırlı olmasını diliyorum.


Adalet Sarayı'nın bizim dönemimizi ilgilendiren hikayesini HEMŞEHRİ'nin ilk yazılarında anlatmıştım.
Açılış dolayısıyla bir kez daha hatırlatmak istedim.



Bir zamanlar Mustafakemalpaşa'da "Adliye Sarayı" gündem oluşturmuştu. Kalkıyor du, gidiyordu, oraya gidecek, buraya gidecek tartışmaları vardı. Bu tartışmaların odağında da yine Belediyemiz vardı. Bize kızan o zaman ki adalet mensupları gönderdiğimiz Belediye Bültenini almayarak bize iade etmişlerdi. Belediye Bültenimizin Eylül-2005 sayısında bu konuya değinen , olayı ve düşüncelerimi anlatan  bir yazı yazmıştım. Aradan yıllar geçtikten sonra , nerden gelip nereye gittiğimizi görmek güzel oluyor.



"Bir sayıda daha sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Geçen süre içerisinde Belediyemiz, kentimiz için birçok çalışmaya imza attı. Konularla ilgili arkadaşlarımızın yaptığı çalışmaları Bültenimizin iç sayfalarda okuyacaksınız. 
Ben bu sayımızda ilçemiz gündemine tabiri yerindeyse bomba gibi düşen “Adliye Binasının Tatkavaklı sınırlarına taşınması...” konusuna değinmek istedim. 
Herkesin bilip bilmeden konuşması nedeniyle yaşanılan gelişmeleri, gerekçelerini inceleyelim, görüşlerimizi aktaralım istedik.
 
1. Adliye Binası, ilçemizin nüfusuna göre çok küçük kalmakta sağlıklı bir
ortamda görev yapılamamaktadır. Bu nedenle mevcut hali hem adalet mensupları hem de hizmeti alan hemşehrilerimiz için uygun değildir. Sanırım bu konuda hepimiz hemfikiriz.
2. Adliye mensupları daha iyi ve ilçemize yakışır Adliye Binasının yapımı için Adalet Bakanlığı’ndan, geçtiğimiz yıl kapatılan vakıf fonlarından 2005 yılında kullanılmak üzere ödenek tahsis ettirdiler.
 
3. Adliye Binasının yapımı için Belediyemizden 23.02.2005 tarih ve 2005/1136 sayılı yazı ile Yunus Emre çocuk parkı olarak kullanılan yeri istediler.
 
4. Belediye Meclisimiz Mart Ayında yaptığı Olağan Meclis Toplantısında 02.03.2005 tarih ve 53 sayılı karar ile ve alttaki gerekçe ile bu talebi oy birliğiyle reddetti.

5. Belediyemiz, Adliye Mensuplarına şuanda bulundukları yerden düzenleme yapılması konusunda veya şehrimizin aynı bölgesinde kalmak kaydıyla başka bir yer vermeyi teklif ettik. Ne var ki Adliye Mensubu Arkadaşlarımız, Belediyemizin bulunduğu yakada Adliye Binasının olmasını talep ettiler. Belediyemiz, talebi; hem bu bölgede adliyenin istediğini karşılayabilecek büyüklükte yeri olmaması hem de karşı yakanın ekonomik durumunu göz önünde tutarak sözlü yapılan talebi sözlü olarak reddetti.

6. Adliye olarak Mustafakemalpaşa Lisesinin yanında bulunan Sağlık Bakanlığı’na ait 2,5 dönümlük araziyi Bakanlıktan almak istediler. Fakat Bakanlık orası için 350 Milyar isteyince mimari projesi hazırlanmış bu yerden vazgeçildi. (Burada çok önemli bir noktaya hemşehrilerimizin dikkatini çekmek istiyorum. Sağlık Bakanlığı’ndan almak istenilen bu yer daha önceleri yine belediyemiz tarafından bedava diyebileceğimiz şekilde SSK’ya verilmiştir. Yani diğer kamu kuruluşları Belediyemizden yer talep ettiklerinde “Yahu ne olacak kamu hizmeti bu bedava veri verin...” derken Belediye veya başka bir kamu kurumu kendilerinden kamu hizmeti için yer istediklerinde ise “ Vallahi bizim uymakla yükümlü olduğumuz kanunlarımız var. Değeri de ...... bu kadar, bu parayı verirseniz alırsınız.” demektedirler.)

7. Son aldığımız duyumlara göre ise Tatkavaklı Belediyesi, Adliye Binasının kendi sınırları içerisinde yapılması için Belediyesine ait bir yeri vermeye çalışmaktadır.

Mevcut durum ve olaylar bundan ibarettir.
 
Tatkavaklı, Yunanistan da yer alan bir şehir değildir. Gerek ekonomisi ile gerekse kaderi ile Mustafakemalpaşa’ ya göbekten bağlı bir beldemizdir. Bu nedenle Adliyenin Tatkavaklı’ ya gitmesine özel olarak itirazımız söz konusu olamaz. Fakat genel olarak Mustafakemalpaşa ilçesinin planlamasını, çıkarlarını ve ekonomik dengelerini göz önüne aldığımızda İTİRAZIMIZ VAR.















Neden?
I. Çünkü karşı yakayı ayakta tutan en temel ekonomik unsurlar, resmi kurumlardır. Ve özellikle Adliyedir. Adliyenin karşı yakadan ayrılması, karşı yakanın ekonomik yapısını büyük ölçüde çökertecektir.
 
II. Şehrin neresinde ne olacağına karar verme yetkisi yasalarımıza göre Mustafakemalpaşa halkının oylarıyla seçilen Belediye Başkanı ve Belediye Meclisinindir.

III. Mustafakemalpaşa ticari anlamda belediye yakasında yoğunlaşmaktadır. Bu durum karşı yakayı sönükleştirecek ve gelecekte iyice bir köy havasına sokacaktır.

IV. Kentler için belirli mahallelerin taşralaşması (kenar mahalle olması) gelecekte hem o mahallede yaşan insanlar için hem de tüm kent için çeşitli tehlikeler içermektedir.

V. Kentin muhtelif yerleri arasında ortaya çıkan ekonomik dengesizlikleri gidermenin bir yolu da kamu yatırımlarıdır. Doğal gelişim seyri içerisinde o bölgeye esnaf, iş adamı, sanayici vb.. yatırım
yapma verimini görmüyorsa yapılacak tek şey kamu yatırımlarıyla çekim merkezleri yaratarak dengelemektir.

VI. Bizce yapılacak en akıllıca iş kamu binalarının olduğu toplam 14 000 m2 tutan alanın komple yıkılarak ilçemize yakışır Hükümet Binası, Adliye, Milli Eğitim Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, Sağlık Ocağı, Tarım Müdürlüğü, Tapu Kadastro Müdürlüklerinin bulunacağı yepyeni bir bina yapmaktır. 
Bu konuda Haziran ayı içerisinde Dink Gıda Tesislerinde yapılan toplantıda Bursa Milletvekili Sayın Mehmet KÜÇÜKAŞIK ve AKP İlçe Başkanı Sayın Ali KOYUNCU
ile birlikte uzlaşmaya vardık. 
Bu olmadığı takdirde belediyemizin önerisi ceza evinin 150 m yakınında bulunan 5000 m2’lik alanın Adliyeye verilmesidir.

SONUÇ:  Yeni Adliye Binası bizim o zamanlar önerdiğimiz yere Orta Mahalleye yapıldı. Avukatlar, yazıcılar,  iş takipçileri büro açtılar. Gelen giden çoğaldı. Ticari hareketlilik arttı.
Yapandan, yaptırandan Allah Razı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

 20 Şubat 2015 Cuma