PAZAR PAZARI (LALAŞAHİN PAZARI)

Küçüklüğümde ilçemizin tek pazarı perşembe pazarı idi. Daha sonra gelişim ve ihtiyaç nedeniyle Lalaşahin Paşa Türbesi yönündeki set boyunda pazar günleri üç-beş tezgahla pazar kurulmaya başlandı. Zamanla büyüdü. Kızılayın binaya otel yapılmasıyla ulaşım sorunları ortaya çıktı. Bu yüzden pazar bir alt sokağa, Heykelden Kızılay Hamamına giden sokağa taşındı.


Bu durum uzun süre az sorunlu olarak idare etti. Ama büyüdükçe soruınlar da büyümeye başladı. Pazara gelen arabalar, çoğalan tezgahlar, insan sirkülasyonu. Ama en önemlisi aynı gün resmi bir törene denk gelmişse yaşanıyordu. Tören boyunca ne pazar verimli olabiliyor ne de tören. Güvenlik güçleri ve zabıtalar sürekli pazarcılarla tartışma yaşamak zorunda kalıyorlardı.


Konuşmalarda, saygı duruşu ve İstiklal Marşında gayri ciddi durumlar ortaya çıkabiliyordu. Bir yanda “Korkma Sönmez” diğer yanda “domatese gelll” sesleri. Herkes saygı duruşunda sessizken , pazarın arkalarından bir ses “Sülman Abi 50 lira bozuğun var mı?”








Sonuçta Kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğünün gittikçe artan şikayet ve baskıları bizi acil çözüm aramaya sevketti.

Meclis üyesi arkadaşlarımızla perşembe geceleri yaptığımız gayri resmi toplantılarda bu konu da masaya yatırıldı.


Lalaşahin Köy Garajı eğer yanlış bilmiyorsam Yaşar YENİPAZAR ağabeyin zamanında yapılmıştı. Çok önemli bir işlev görüyordu. Özellikle perşembe günleri ilçemizin doğu ve güney doğu köylerinden gelen trafiği garajda tutuyor, şehir içine yığılma yapmalarını engelliyordu.

Köyden gelişler pazar günleri yok denecek kadar azdı. Bu durum bize pazar pazarının yeni yerinin orası olabileceği konusunda fikir verdi.

Önce konuya taraf olabilecek kurumlarla görüştük.
Lalaşahin Spor köy garajındaki araçlardan belli miktarda gelir temin ediyordu. Lalaşahinspor taraftı. Lalaşahin Mahalle Muhtarlığı taraftı. Muhtarlar derneği taraftı. Ve de Sebze ve Meyveciler odası taraftı.







Sonuçta Garajın bir kısmının üstünün kapatılıp hem kapalı bölüm hem de oda üyesi pazarcılara pazar günü tezgah yeri olarak kullanılmasına... Açık alanın ise üretici ve diğer günübirlik satıcılara ayrılması konusunda anlaştık. 
 


Hemen gerekli çalışmalara başladık. Projenin hazırlanması, ihale edilmesi ve diğer mevzuat işlemleri tamamlanarak hizmete açtık. Aynı zamanda Laşahinspor'un gelirlerine de katkı sağlandı.


Açıldıktan sonra yaşanan sorunlardan biri pazarcı arkadaşların cumartesi gününden gelip yerleşmeleri idi. Bu durum Garaj trafiğini olumsuz etkiliyordu. Bunu da Oda ile konuşup belirli saat kısıtlamalarıyla çözdük.


Bu arada ilçemizde ki yerel basından bir köşe yazarımız “Hayri kendi eczanesine rant sağlamak için pazaryerini değiştirdi” mealinden bir şeyler yazdı.
Evet haklıydı!. Yeni pazara en yakın eczane eşimin eczanesiydi. Ama o arkadaşın unuttuğu bir tek şey vardı. Pazarın kurulduğu gün olan Pazar günü, nöbetçi eczane dışında tüm eczaneler kapalıdır.
Sevgi ve saygılarımla...