KENT KONSEYİ

 Gazetede Yayın Tarihi: 15.02.2018



KENT KONSEYİ 



            İnternette gezinirken “Mustafakemalpaşa'da Kent Konseyi Kuruluyor” başlıklı habere rastladım. Önce gözlerime inanamadım. “Allah Allah... Belediyenin başına taş mı düştü acaba?” dedim. 9 yıldır bizim ve bir çok hemşehrimizin dile getirdiği, ayrıca yasal zorunluluk olan “Kent Konseyi” nihayet tekrar kurulacaktı.

         Haberi okuyunca işin Belediye ile ilgisi olmadığını öğrendim. İlçemizde 6 siyasi partinin ilçe başkanları (Ak Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti) İlçe Kaymakamlığına birer dilekçe ile başvurarak “Kent Konseyi” 'nin kurulmasını talep etmişler.

    
      Kendilerini kutluyor ve teşekkür ediyorum.
         
      Birleşmiş Milletler “Sürdürülebili Kalkınma ve Çevre” konusunda çalışamalarını 1992 yılında Brezilyanın Rio De Janerio şehrinde yaptığı Konferansla dünyada eylem planı haline getirdi. “Gündem 21” adı verilen oluşumların destekleneceğini belirtti. Bunun üzerine bütün üye ülkeler, kendi iç hukuklarında gerekli düzenlemeler yapmaya başladı.


         
      Ülkemizde henüz yasal zorunluluk olmadan bir çok belediye bu konuda adımlar attı. Bursa, Antalya, İzmit, Dikili, Muğla ve Karşıyaka’da “Kent Meclisi”; Urla’da “Kent Senatosu”; Aliağa’da “Kent Parlamentosu”; Milas’ta “Kent Kurultayı” adları altında oluşumlar kuruldu.

        
        Biz de 2000 yılında Belediye Meclis üyesi arkadaşlarımızla birlikte ilçemizde “Kent Konseyi'ni” kurduk. Konunun hiç bir yasa ve yönetmeliği olmadığı için, el yordamıyla, başka belediyelerde kopya çekerek, kentin ihtiyaçları doğrultusunda kendi yönetmeliğimizi hazırlayarak çalışmalar yürüttük. Yürütme Kurulu seçimlerini yaptık. Çeşitli konularda çalışma grupları oluşturduk. Yine Kent Konseyine bağlı olarak Hanımeli Meclisi ve Gençlik Meclislerini kurduk. 2004 yılında ise “Yerel Gündem 21” i oluşturduk.

        
         Bütün bunları yaparken temel ilkemiz:


“Hiç birimiz, hepimizden akıllı değiliz” idi.


          İlk olmanın verdiği acemilikler de yaşadık. Ama arkadaşlarımız başarlı işlere de imza attı. Tüm bu oluşumlarda görev alan ağabey, arkadaş ve kardeşlerime bir kez daha teşekkür ediyorum. Aramızdan ayrılanlara Allah'tan rahmet diliyorum.
 


         “Kent Konseyi” bizde 2005 yılında çıkarılan 5393 sayılı yasa ile mevzuatımıza girdi. Kanunun 76. maddesi Belediyelere Kent Konseyi kurma görevini verdi. İçişleri Bakanlığı da 2006 yılında uygulama yönetmeliğini çıkardı.


         Bu yönetmeliğin Kent Konseyinin kuruluşunu düzenleyen 5. Maddesinde;

(1) Kent Konseyleri belediye teşkilatı olan yerlerde, mahalli idareler genel seçim sonuçlarını izleyen 3 ay içinde, 8 inci maddede belirtilen üyelerden oluşur.

(2) Kent konseyi genel kurulu ilk toplantısını yapmak üzere belediye başkanının çağrısı ile toplanır. Belediye başkanının başkanlığında toplanan genel kurul, toplantıyı idare etmek üzere üyeleri arasından en az üç kişiden oluşan divan kurulunu seçer. “ demektedir.

           Bu madde emredici hükümdür. Yani 'kurabilir' demiyor. 'Kur' diyor. Yasa ve yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra 2009 ve 2014 yerel seçimlerini yaşadık. Belediye Kent Konseyi kurma görevini yaptı mı? Ben duymadım. Ya siz?

           Yaklaşık 9 yıldır yerine getirilmeyen bir “yasa hükmü” var. Şimdi iki sorum var.

1- Eğer Kent Konseyi olsaydı ilçemizin güneyinden geçen İzmir – İstanbul otobanı, verimli tarım arazilerini yok ederek ve yolu uzatarak Karacabey'e kayar mıydı? ... ve bunu gibi ilçemizin kaybettiği bir çok konu “topyekün, ortak mücadele” ile elimizden gider miydi?

2- Lafa gelince “şeffalık”, “katılımcılık”, “ortak akıl” diyen ama 9 yıldır kanuna uymayan belediye, eğer muhalefet partilerinden olsaydı ne olurdu?

Kalın sağlıcakla.


Gazetede Yayın Tarihi: 15.02.2018