FALCI

Yorum Ekle

Z amanın birinde, bir ülkede bir padişah varmış. Bu padişah fala çok mereklıymış. Sarayında en az 3 tane kadrolu falcısı varmış. Her sabah fal baktırmadan güne başlamaz, hiç bir iş yapmazmış.

Günlerden bir gün yine dabah fal baktırırken falcısı "Aman Allahım!!!" diye çığlık atmış. Padişah sormuş "Ne oldu bre falcıbaşı? Ne gördün?"   





Falcı; “Çok kötü Padişahım. Valideniz ölüyor, babanız ölüyor, eşiniz ölüyor, oğlunuz ve kızınız ölüyor. Sonra siz ölüyorsunuz”

Sinirlenen Padişah “yıkıl bre melun. Atın bunu zindana” diyerek falcıyı kovmuş. Morali bozulan padişah diğer falcıları çağırtmış. Ama hepsi de falcı başının söylediklerini söylemişler.

Padişah bunları da kovup zindana attırmış. Ülkede tellal çıkarıp falcı aratmış. Gelen falcıların hepsi falcıbaşının söylediklerini tekrar etmişler. Tabi onlar da aynı akibete uğramış.

Artık ülkede falcı kalmadı derken biri gelmiş. Padişah pek umutsuzca onu da huzura kabul etmiş. Adam şöyle bir bakmış. “Ooo ne güzel. Müjde padişahım... Bütün sülalenizden daha uzun ömürlüsünüz. Hepsinden daha fazla yaşayacaksınız” demiş.
Mutluluk ve sevinçten uçan padişah, bu kişiye bir kese altın verip sarayına falcıbaşı olarak almış.

Bu hikaye reklam ve pazarlama sektöründe çok anlatılır. Aynı şeyi farklı şekilde söyleyebilmenin örneklerinden biridir.

Aynı mantık ve yöntem siyasette de kullanılır. Bize söylenen ve anlatılan bir çok şey bu şekilde gizlenir, parlatılır.

Eğer “aklını kiraya vermişsen”, “şüpheyi”, “sorguyu”, “acabayı” kimden gelirse gelsin hayatından çıkarmışsan masal “padişahı” olmaya adaysın demektir.  

Önce 12 Eylül darbecileri “koalisyonların ülkeye zarar verdiğini” söyleyerek, yaptıkları anayasada seçim barajları koydular. Maksat “istikrar” olsun.

2002 de iktidara gelen AKP de , 12 Eylül darbesine karşı olduğunu söylemesine rağmen, 12 Eylül Cuntası'nın getirdiği sistemi koruyup geliştirdiler.

Yaptıkları bütün Anayasa değişikliklerinde daha da koyulaştırdılar. Bütün bunları yaparken;
“Türkiye koalisyonlardan çok çekmiştir”, “Bundan sonra kolaisyon olmayacak”, “Koalisyonların Allah belasını versin” minvalinde sözleri halka söylediler. Halkımız da AKP'ye hak verdi ve onu ödüllendirdi.

Demokrasini olmazsa olmazı ve özü olan “uzlaşma kültürü” böylece “öcü” haline getirilip “tu kaka” ilan edildi.

Geldik bugüne. Şimdi artık koalisyon denmiyor. “İttifak” deniyor. “cumhur ittifakı”, “yerli ve milli ittifak” gibi isimlerle güzellemeler yapılıyor. En son gelen “falcı” gibiler.

Şimdiye kadar “koalisyonların kötülüğüne” inandırılan bizler, “ittifaka” sevinip “masaldaki padişah” mı olacağız?
signature-fonts

Yorumlarınız için teşekkür ederiz. Yorum için açıklama