KİPA MESELESİ

Yorum Ekle

Hatırlayanlarınız bilir. Belediye Başkanlığım sırasında Belediye Binasını farklı yollarla yapmayı denedik. Bunlardan biri de Bursa yolundaki Belediye benzinliğinin arkasındaki araziyi 29 yıllığına KİPA'ya kiralayıp, karşılığında Belediye Binası ve Kent Meydanını yaptırmnaktı.  Bu konu Belediye Meclisinde tartışıldığın da , konu hakkındaki düşüncelerimi yaptığım konuşmayla açıklamıştım. (Belediye Binası meselesini başka bir yazıda enine boyuna anlatacağım için burada sadece konuşmayı yayınlayacağım)


Değerli Arkadaşlar;
Belediye olarak Mustafakemalpaşa’ nın geleceğini direkt etkileyecek tarihi kararın arifesindeyiz. Vereceğiniz karar Mustafakemalpaşa için belirleyici olacaktır. Hepimiz bunun bilincinde olmalı bu kararın getireceği bedelleri de ödemeye hazır olmalıyız. Bildiğiniz gibi kamuoyunda Kİ-PA diye ifade edilen olayın başlangıcı kentimizin en önemli prestij projesinden bir tanesi olan Kent Meydanı, Belediye Binası, Yeraltı Otoparkının finans sorunundan ortaya çıkmıştır. Ama gelinilen nokta bunu aşmış olup kent ekonomisi ile ilgili mesele haline gelmiştir.

Şehrimize büyük bir alış-veriş merkezinin gelmesinin faydaları olduğu gibi zararları da vardır. Ben kişisel olarak faydaları ve zararları bir tarafa koyduğumda yararların daha fazla olduğu inancına vardım. Bu yüzden bu projeye evet deme kararı aldım. Bu düşüncemi oluşturan sebepleri ve konuya bakışımı şu şekilde özetleyebilirim:
  • Mustafakemalpaşa uzun vadeli kiralama karşılığında trilyonlarca liralık önemli bir kent projesini cebinden para harcamadan yaptıracaktır.
  • En az 150 gencimiz iş imkanına kavuşacaktır.
  • Kentimizin, Bursa girişinde modern bir görünüm olacaktır.
  • Mustafakemalpaşa ekonomik çekim merkezi olacaktır.
  • Mustafakemalpaşa üreticilerinin esnafların, normlara uygun rekabet özelliği olan ürünleri bu hipermarketler aracılığıyla ulusal pazara sunulacaktır.
  • Mustafakemalpaşa da hayat %10-%20 arasında ucuzlayacaktır.
Bunun dışında olumsuzlukları ve eleştirileri düşünmedim değil… Eleştirilerin temel dayanağı esnafımızın zarar göreceğidir. Evet doğrudur; böyle bir olaydan yaklaşık 50-60 arası esnafımız zarar görecektir. Şimdi bunu değerlendirelim:
Ekonominin kendi kuralları vardır. Ekonomik gelişmeyi geri çevirmek mümkün değildir. Tarihin akışı içerisinde bir takım meslekler doğmakta, bir kısmıysa yok olmaktadır. Otomasyon çıktıktan sonra insan gücüne olan ihtiyaç azalmıştır. Yine kalaycılık, at nalcılığı v.b. gibi meslekler kaybolmuş ve ya kaybolmaya başlamıştır. Bu ekonominin zorunlu akışıdır. Bizim bunu engelleyişimiz mümkün değildir, ancak geciktirebiliriz. Türkiye’nin her yanı hipermarketler ile dolarken ilçemizin de bundan uzak kalması düşünülemez. Bugün olmazsa yarın olacaktır. Velev ki biz bunu esnafımız zarar görecek diye kabul etmedik. Özel şahıs veya komşu belediyelerden biri hipermarkete yer verdiğinde bunu nasıl engelleyeceğiz. O zaman elimizdeki talih kuşunu kaçırdığımızı düşünmeyecek miyiz? Bunun hesabını halka nasıl vereceğiz? Unutmayın ki Nestle olayı hala söylenmektedir.
Kamu da karar sahibi olmak, kamu yöneticisi olmak bazen zor karar almayı gerektirir. Çünkü toplumun bütün kesimini memnun etmenin garantisi yoktur. Örneğin bir yol açarsınız ve ya genişletirsiniz. Yolun geçtiği yerdeki arsa sahipleri mağdur olur ama yolun cephesindeki arsa sahipleri veya yolu kullanan kişiler memnun olur. Taksi-dolmuşları çıkarttık halk otobüsleri; doğalgaz getirdik tüpçü, oduncu, kömürcü, sobacı esnafımız zarar görmedi mi? Maalesef bu belediyeciliğin gereğidir. Durum abartıldığı kadar vahim değildir. Hipermarketlerin olduğu birçok şehirde esnaflık hala vardır. Mustafakemalpaşa da ki korumacı anlayışın ürünü olan bu korku maalesef anlayış olarak yerleşmiştir. Bundan dolayı korumacı olan Mustafakemalpaşalı esnaf ve ticaret adamlarının birçoğu sert rekabetin hüküm sürdüğü korumanın olmadığı sadece bilginin, vizyonun, yeniliklerin söz sahibi olduğu dış pazarlarda tutunamamaktadır. Hipermarketin gelmesi sonucunda bile Mustafakemalpaşa’ lı esnafın çalışkan, zeki ve akıllı olanları bu durumu kendi lehlerine çevirecek gerekli atılım ve yenilemeleri yapacaktır. Hem sanmayın ki bu Pazar, tek başına bir hipermarket kalmayacaktır. Ekonomide kimseyi yalnız bırakmazlar.
İkinci olay, anlayışım gereği yabancı sermaye konusundaki düşüncelerimizdir. Yapacağımız ihaleyi yabancı bir firmanın alması durumunda ne yapmamız gerektiğini çok düşündüm. Fakat daha öncede söylediğim gibi ekonomik gelişmenin önüne engel koymak mümkün değildir. Küresel gelişmenin olduğu dünyada; sermaye küreselleşmiş pazarda küreselleşmiştir. Zaten devletimizin yabancı sermayeyi özendirme ve teşvik politikaları karşısında kişisel ve ya politik tercihlerimin hiçbir önemi olmadığı kanısındayım. 
İşte anlattığım gibi iç hesaplaşmam konusunda ben evet kararı verdim. Sizlerinde sağduyuyla Mustafakemalpaşa’ nın geleceğini düşünerek Mustafakemalpaşa açısından en doğru karar vereceğimizi umuyor ve saygılar sunuyorum. 12.11.2007
 Peki sonuç ne oldu? Belediye Meclisinin oy çokluğuyla reddedildi. Ama KİPA ve daha başka marketler çok değil 3 yıl sonra ilçemize şubeler açtılar. Yazık oldu.
 19 Şubat 2015 Perşembe
 

Yorumlarınız için teşekkür ederiz. Yorum için açıklama