BELEDİYE BAŞKANLARI NEDEN İSTİFA ETTİ (ETTİRİLDİ) ?


Gazetede Yayın Tarihi : 16.11.2017


MERHABA DEĞERLİ OKUYUCULAR.


Havadis gaztesini yayına başladığı ilk günden bu yana izliyorum. Klasik yerel gazete formatından farklı bir mizanpajla, rengiyle, kağıdıyla değişik bir anlayış getirdi. Beğendiğim de oldu, eleştirdiğim de..

Halis arkadaşımız zaman zaman ziyaretime gelir , gündemi konuşurduk. “Bunları bana anlatacağına yazsana” dediğinde “Neden olmasın?” diyerek bu satırlara başladık.

Bildiğimiz kadarıyla, aklımızın erdiği kadar, eğrisiyle, doğrusuyla yazmaya çalışacağız. Sürç-ü lisan edersek şimdiden affola...




BELEDİYE BAŞKANLARI NEDEN İSTİFA ETTİ (ETTİRİLDİ) ?


Geçtiğimiz günlerde ülkemiz, aralarında ilimizin Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de olduğu bazı Ak Partili Belediye Başkanlarının istifasını konuştu.

O kentin oylarıyla seçilmiş bir Belediye Başkanı neden istifa eder?

Sağlık sorunları yaşar, ailevi durumu olur veya ona buna kızar istifa eder. Ama bunların hepsinin öncesinde bir takım istifa belirtileri görülür.

Bu istifalarda öyle bir görüntü hiç kimse sezmedi. Tam aksine hepsi müze, park v.b gibi ileriye dönük projelerinden bahsettiler. Hatta basın istifa söylentilerini sorduğu zaman “yok öyle bir şey” , “nerden uyduruyorsunuz bunları” , “bunlar nifak sokmak isteyenlerin oyunu” gibi cevaplar verdiler.

Sonuçta bu 6 başkanın hepsi de çeşitli aralıklarla istifa etmek durumunda kaldı. Aslında herkesin bildiği gibi “istifa ettirildiler”

Peki neden?

Bu konuda kamuoyunu bilgilendirecek, bu başkanlara oy veren, bunlar başkan olsun diye gece gündüz çalışan partilileri de tatmin edecek hiç bir açıklama ben şahsen duymadım.

Siyasal kulislerde konuşulan, yarım ağızla söylenen ama resmi olarak açıklanmayan 3 farklı gerekçe var.

1- Metal Yorgunluğu, 
2- Kripto Fetöcülük, 
3- Yasal olmayan işler (yolsuzluk v.b)

İkinci ve üçüncü gerekçelerin olduğuna inanmak istemiyorum. Çünkü bu gerekçeler olsaydı (ki bunlar yasalarımıza göre suçtur) . Bağımsız Türk Yargısı gereğini yapar, haklarında soruşturma açardı. Bu nedenle ben sadece “Metal Yorgunluğu” gerekçesini incelemek istiyorum.

Bu ifade mekanikte; sürekli olarak çalışan veya belirli bir miktar yükün sürekli uygulanması sonucu metal malzemelerin istenilen dayanım özelliğini yitirmesi, ya da sürekliliğin bozlması olarak tanımlanabilir.

Ak Parti bu tanımı “yorulmuş, heyecanını kaybetmiş, uzun süre görev yapan” mensupları için kullanarak Türk siyasi literatürüne kazandırmıştır.

Ülkemiz, Ak Parti iktidara geldiğinden bu yana sürekli bir siyasal gerginlik içinde. Köşeli ve sert demeçler, ayrışan toplum, komşularımızla ve Uluslar arası ilişkiler, terör... sadece Ak Partilileri değil diğer partilileri de yordu.

Bazılarınızın aklına “neden sadece bazıları metal yorgunu oluyor, diğerleri plastikten mi?” diye kinayeli bir soru gelebilir.

Bu soru fizik yasalarını bilmemektir. Bakın izah edeyim. Parti yapıları piramite benzer. En altta üyeler bulunur. Onun üzerinde yönetim kurulu üyeleri. Onun üzerinde sırasıyla (gittikçe azalan sayıda) belediye meclis üyeleri, il ve ilçe başkanları, belediye başkanları, milletvekilleri, parti merkez kurulları, bakanlar ve en üstte parti genel başkanı.

Şimdi böyle bir piramitte en ağır yükleri taşıyan ve doğal olarak yorulması en muhtemel kesim, hangileri olur? En üstte bulunan Genel Başkanın yorulması fiziken mümkün değildir.

Bir de bu yorgunluğun “beyin” kısmı var. “Kardeşim Esad” tan “ Düşman Eset” 'e gibi bir sürü konuda zig zag çizen demeç ve görüşler var. (Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için İnternette veya Youtube'de “Bir Başbakan iki Erdoğan” diye arama yaparsanız görürsünüz). Bunları takip etmek, yeni duruma ayak uydurmak, dün söyleneni de , bugün değiştirileni ve yarın değiştirilecek olanı da savunmak haliyle insanı zorluyor ve yoruyor tabi.

Bir de “Milli İrade” meselesi var diyorlar. Geçin onu kardeşim. On ayrı “Milli İrade” olmaz. Milli olan bir tanedir. Kaç tane “Milli Eğitim Bakanlığı” var? Zaten o başkanları siz mi seçtiniz sanıyorsunuz? “Eee bizim belediye seçimlerinde kullandığımız oylar?” ... Onlar “pilli irade”. Pil bitti...

Gazetede Yayın Tarihi : 16.11.2017