İKİ KONGRE



Gazetede Yayın Tarihi: 23.11.2017






TEŞEKKÜR.


Geçen hafta ki ilk yazımızdan sonra, gerek sözlü, gerekse telefonla arayarak “hayırlı olsun” dileklerini sunan hemşerilerimize teşekkür ediyorum.

Geçen hafta birilikte Havadis'te yazmaya başladığımız Nuray Laçiner hanımı ve bu hafta başlayacak olan Mehmet Kul ağabeyimi kutluyor, başarılar diliyorum.

Her türlü görüş, öneri ve eleştirileriniz için mail adresi: mkpterskose@gmail.com


İKİ KONGRE


Önümüzdeki ay iki siyasi partimizin ilçe kongreleri yapılacak. İktidar ve Ana muhalefet partilerinin ilçe yöneticileri belli olacak. Gelecek 2 yılda yapılacak olan, yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP ve CHP'yi ilçemizde temsil edecek kadrolar seçilecek. Bu nedenle ilçemiz yerel siyaseti açısından oldukça önem taşıyan seçimlerdir.

Siyasi partilerin kendi içlerindeki tutum ve davranışlar, parti içi demokrasi, o partinin yönetim anlayışını da ortaya koyar. Burada izlenen tutum ülke yönetimine bakışının da özetidir.

Bir siyasi görüş veya hareket partileştiğinde, taban hareketi olsa bile, yasalarımıza göre ilk olarak yukarıdan aşağıya örgütlenir. Önce genel merkez kurulları oluşur, sonra sırasıyla il, ilçe ve belde yönetimleri atanır. Parti kuruluşunu tamamladıktan sonra, bu işleyiş tersine döner. Artık partinin sahibi, parti üyeleridir. Üyeler kendilerini temsil edecek yöneticileri aşağıdan yukarıya seçerler.

CHP, son Genel Seçimlerde milletvekili adaylarını tüm üyelerinin oy kullandığı ve “gizli oy, açık sayım” yöntemiyle, önseçim yaparak belirlemişti.Bu anlayış devam ediyor.

CHP ' de ilçe kongresi şu ana kadar ortaya çıkan 3 adayla yapılacak. Bu adaylar, beğenirsiniz beğenmezsiniz ama, mahalle mahale, köy köy dolaşarak; partinin gerçek sahipleriyle, üyelerle, delegelerle görüşerek kendilerini anlatıyorlar. Cıvıl cıvıl, canlı bir parti içi demokrasi örneği sergiliyorlar. Şimdiye kadar da , herhangi bir olumsuzluk ve seviye düşüklüğü kulağıma gelmedi. Yarış, demokratik kurallar içerisinde, saygı ve sevgi çerçevesinde geçiyor. Bütün adaylar ve ekipleri şimdiye kadar olabilecek çirkin ve seviyesiz söylemlere prim vermediler.

İktidar partisine gelince; mevcut ilçe başkanı ve yönetimi, yeni atanan il yönetimi tarafından “metal yorgunluğu” teşhisiyle , kongreye kadar devam etmeleri kaydıyla “istifaları” alındı.

Resmi olarak açıklanmasa da , söz konusu görev için 6 adayın adı geçiyor. Hatta il yönetimi ilçe binasında “temayül” yoklaması yapıyor. Ama ortaya konan sandık açılmadan ile götürülüyor. “Biz oyları sayar , sonucu açıklarız” deniyor. (Daha önce milletvekili seçimlerinde de böyle bir yöntem kullanılmıştı. Ama parti kulislerinde açıklanan sonuçlarla , gerçek sonuçların örtüşmediği iddia edilmişti)

İl yönetimi bir kişiyi tercih edecek ve görev verecek. Bu kişi kendi yönetimini kuracak mı? Bazı kişilere, “yukarıdan” telefonlar geliyor. “Yönetimde yer alır mısın?” diye. Anlaşılan o ki, başkanın kendi ekibini kurma şansı kısıtlı. Yönetimi de “üst akıl” belirliyor.

Bu durumda başkan adayı üye ile, delege ile uğraşmıyor. Çünkü biliyor ki onlar seçmeyecek. Bu yüzden yukarılarda “etkili ve yetkili “ isimlere kendilerini anlatmaya, beğendirmeye çalışıyorlar.
İl yönetimi görev verdikten sonra yasal formalite olan ilçe kongresi toplanacak. Delegeler, burada görev verilen yönetimi “onaylayacak”.

Buna iki farklı yorum yapılabilir.

“İyi” niyetli yorum: “Ya zaten insanların işi gücü var, bir de bu işle uğraşıp yorulmasınlar.”

“Kötü” niyetli yorum: “Biz işi sağlama alalım. Serbest bırakırsak sizin kimi seçeceğiniz belli olmaz.”

Benim yorumum: CHP de “ilçe Başkanı” seçilecek, AKP de ise “ilçe Müdürü” atanacak.
Hepsine şimdiden hayırlı olsun temennisiyle, başarılar diliyorum.


Gazetede Yayın Tarihi: 23.11.2017