KENTİN BELLEĞİ KAÇ GB?

 Gazetede Yayın Tarihi: 25.01.2018

 KENTİN BELLEĞİ KAÇ GB?


Yazılsa da yazılmasa da kentlerin de kendine özgü tarihleri vardır. Orada yaşayanların, yani hemşerilerin ortak geçmişidir.
Ülke tarihinde bir toplu iğne başı kadar bile yer tutmaz ama o kentte yaşayanlar, kendilerinden, ailelerinden parçalar, izler bulurlar.
O kentte yaşanmış acı olaylar, felaketler, büyük sevinçler, toplumsal olaylar hep bu “yerel tarih” in konusudur.

1940 yılbaşındaki sel baskını, yanıklıktaki yangın, Gençlik Spor – Eskişehir Havagücü maçı, bir kuşağın efsanevi öğretmeni rahmetli “Tabiyeci İsmail” (İsmail Dilek), yine rahmetli Op.Dr. İlhami Şanal, 60’lı yılların unutulmaz müzik grupları Yankılar, Yaratıklar orkestraları, Mustafakemalpaşa Spor’un kuruluşu, Mustafakemalpaşa Spor’un 3.lig şampiyonu olup 2.Lige çıkması gibi bir çok olay “Yerel tarihimizin” konusudur.
Haklarını yemeyelim ilçemizde bu konuda çalışmalar yapan bir çok hemşerimiz mevcuttur. Kekil Şimşek başkanlığındaki Kültür Derneği ve Patikalar Dergisi, Yrd.Doç.Dr Sezai Sevim, Dr. Murat Çubukçu, Öğretmen Halit Ersöz ilk aklıma gelenler. Birde anılarını gazete köşelerine taşıyan rahmetli Şakir Sayan ağabeyimiz ve yakın zaman kadar yazmayı sürdüren Engin Sökmen ağabeyimiz var. (Unuttuklarım varsa özür dilerim). Belediyemizin de bu konuda ki çalışmaları, sempozyumlar, kitaplar verimli olmuştur. Burada rahmetli Fahri Görgülü ağabeyimizi anmadan geçemeyeceğim. “Yunan mezaliminde Kirmasti” adlı eseri on yıllar boyunca tek kitap olma özelliğini korudu.
Bizim ilçemizde hatıra/anı yazma geleneği yok gibidir. Bu yüzden eski bilgilere ulaşmak bayağı zahmetli olmaktadır. Bu arada 1998-2003 yılları arasında ilçemizde kaymakamlık yapmış olan Sayın Mustafa Kemal Keskin emekli olup anılarını yazıyor. Eğer kendisinden izin alabilirsem ilçemizle ilgili bölümün bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum.
İki önerim var. Birincisi sözlü tarih konusu. Ülkemiz 3 büyük savaş yaşadı. Bu savaşlara ilçemizden de bir çok gencimiz katıldı. Şehitler verdik, gazilerimiz oldu.
Kurtuluş Savaşından kimse kalmadı. Kore Savaşı gazilerimizden de sanırım kimse kalmadı (en son geçtiğimiz günlerde Şevket Köse amcayı kaybettik). Kıbrıs ve Güneydoğu gazilerimiz henüz hayatta iken onların yaşadıklarını yazılı hale getirmeliyiz diye düşünüyorum.
İkincisi; Ataeli, Şehir Postası ve 14 Eylül isimlerini hatırlayan var mı? Bunlar 60’lı yıllarda ilçemizde basılan yerel gazeteler. Mutlaka daha önceki yıllarda basılan başka yerel gazeteler de vardır. İlçemizin yerel tarihinin önemli belgeleridir. Bunların kaybolmasına, yok olmasına izin vermemeliyiz diye düşünüyorum. Bunları tek tek tarayarak digital ortama arşivlemeliyiz. Bu kolay iş değil. İlçemizde bu işi yapabilecek bana göre 3 kurum var.
Birincisi ilçemiz Kaymakamlığı, ikincisi Belediyemiz, üçüncüsü ise Ticaret ve Sanayi Odası.
Evet önerilerim bunlar. Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.
NOT: Havadis gazetesindeki eski köşe yazılarıma “https://mkphemsehri.blogspot.com.tr/ “ adresinden ulaşabilirsiniz.

 Gazetede Yayın Tarihi: 25.01.2018