BELEDİYE MECLİSİNDE DEĞİŞİKLİK

Yorum Ekle

G eçtiğimiz ay yerel basından edindiğim bilgilere göre Belediye Meclisinde iki değişiklik yaşandı.

     CHP'den seçilen Sayın Hasan ERTÜRK ve MHP'den seçilen Sayın Selami SEVİM yeni kurulan İyi Partiye katıldılar. Böylece Belediye Meclisi aritmetiği değişti. Daha önce 3 partiden oluşan meclis, şimdi 4 partiden oluşacak.

     Bu yeni aritmetiğin iktidar-muhalefet açısından bir değişiklik ve farklılık yaratacağını sanmıyorum. Fakat İhtisas komisyonları açısından yeni bir durum söz konusudur. Eski hesaplar çöpe atılıp, yeni siyasi parti dağılımına göre hesap yapılacaktır.


     Bunları yazdığım zaman arkadaşlarımızın bana kızdığını duyuyorum. Bana kızacağınıza yazdığım yasa ve yönetmelik hükümlerinin doğru mu yanlış mı olduğuna bakın. Eğer ben yanılıyorsam kendi bildiğiniz ve uyguladığınız “doğru” yu yazın. Bu köşe her zaman cevap hakkına saygılıdır. Sizlerden gelecek cevaplar burada aynen yayınlanacaktır. Benden yazması. Keyfiyet size kalmıştır. Yanlış yapılan uygulamaları sonradan düzeltmek için “kılıf hazırlamak” çok zahmetli ve riskli bir iştir. Bugün doğruyla muhatap olmayan , yarın “resmi makamlarla” muhatap olabilir.

     Neyse ... Biz dönelim konumuza.

     Belediye Meclsinin ihtisas komisyonlarını düzenleyen yasa maddesi 5393 sayılı kanunun 24. Maddesidir.


Madde 24
Belediye meclisi, üyeleri arasından en az üç en fazla beş kişiden oluşan ihtisaskomisyonları kurabilir. Komisyonların bir yılı geçmemek üzere ne kadar süre için kurulacağı aynı meclis kararında belirtilir.

İhtisas komisyonları, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üyesayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur. İl ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 10.000'in üzerindeki belediyelerde plân ve bütçe ile imar komisyonlarının kurulması orunludur.
 

     Şimdi bu oranlamayı yapalım. (Belediye Meclisi üye tam sayısı deyince başkan da dahi edilip 26 olarak kabul edilir)
 


     Oranlamayı yaptık. Peki bundan sonra ne olacak? Şimdi bakıyoruz “Belediye Meclisleri çalışma yönetmeliği” ne.

     Burada “İhtisas komisyonlarının oluşumu” başlıklı 21. Madde ;


Madde 21 — Meclis, görev süresi bir yılı geçmemek üzere, nisbî çoğunlukla en az üç, en çok beş üyeden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. ...


     “nisbi çoğunlukla” dendiği için, bu sistemi uygulayacağız. Yani kaç komisyon üyesi seçilecekse; hesaplanan oranları sırasıyla 1'e, 2'ye, 3'e, 4'e, 5'e böleceğiz.



     Elde edilen sonuçları büyükten küçüğe doğru sıralıyoruz ve yanına hangi partiye ait olduğunu yazıyoruz.:



     Bu durumda 3 kişilik komisyonlarda AKP 2 üye, CHP 1 üye verecektir. 5 kişilk komisyonlarda ise AKP 4 üye, CHP 1 üye verecektir.

     Kolay gelsin. Kalın sağlıcakla...



Gazetede Yayın Tarihi: 22.02.2018


Yorumlarınız için teşekkür ederiz. Yorum için açıklama