MEVCUTLAR ve HEDEFLER - Nuray LAÇİNER

Yorum Ekle

Artık bunca yapılan çalışmaların, koşuşturmaların, verilen uğraşların ve miting savaşlarının sonuna gelindi. Bu Pazar hepimiz sandığa giderek oyumuzu kullanacağız. Sonuç olarak Ülkemiz adına mühim bir karar vereceğiz.

İstiyorum ki, seçim öncesi mevcut Vekil durumu ve sonrası için Partilerin hedeflerini değerlendirelim. Geçtiğimiz genel seçim sonucunda Bursa' mızdan 18 Milletvekili bizleri temsil etmişti. Malumunuz Ak Parti mevcut 18 Vekilin 11 ini alarak büyük bir çoğunluğu elinde tutmuştu. Buna karşın ana muhalefet Partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi ise 5 Vekil ile temsil şansı bulmuştu. Milliyetçi Hareket Partisi 2 Vekil sahibi olabilmişti. Tabi bu sayıların dengesi İyi Parti kuruşundan sonra geçişler sebebi ile muhalefet kanadında bir parça değişmişti. Şimdi yaptığımız analiz, seçilenlerin değil de seçmen adına bir analiz olduğundan bu ayrıntıları göz önünde bulundurmayalım isterseniz. Çünkü bu geçişler çok farklı gelişmelerin sonucu olmuş ve çok farklı değerlendirilmeyi hak eden mevzular olarak tarihte yerini almıştı.

Pazar günü yaşayacağımız genel seçimde Bursa iki seçim bölgesine ayrıldı. Her iki bölgede 10 ar Vekil seçilecek ve toplamda Milletvekili sayısı 20 ye çıkmış olacak. Bu anlamda temsil hakkımızın artmış olması olumlu bir gelişme olarak göze çarpıyor. Peki bu gelişme ile Partilerin Bursa bölgesindeki hedefleri ne oluyor? 

İktidar Partisi Ak Parti elbette mevcut 11 Vekilin üzerinde bir sayı istiyor. 18 de 11 aldığımıza göre, 20 de 12 çok zor olmamalı diyenler var. Muhalefet kanadı ise çalışmalarında çok iştahlı görünüyor. Cumhuriyet Halk Partisi 6 Vekilin altına düşmeme gayreti içerisinde. Milliyetçi Hareket Partisinde işler biraz karışık. Çünkü İyi Parti, büyük oranda Milliyetçi Hareket Partisi oylarını bloke ettiğini iddia ediyor. Aynı zamanda bazı bölgelerde Saadet Partisinin varlığı muhafazakar oyların akıbetinde etkili olacak gibi yorumlara sebep oluyor. Üstelik bir de Bursa ' da Hdp oylarının bir Vekil çıkarabilme olasılığı konuşuluyor.

Bakıldığında bulunduğumuz bölge itibariyle yani, Mustafakemalpaşa - Karacabey - Nilüfer - Osmangazi - Orhaneli - Büyükorhan hattı Ak Parti cephesi için diğer bölgeye göre daha handikaplı görünüyor. 

Elbette tüm bu olasılıklar ve tahminlerden öte asıl gerçek seçmenin kararı. Hep konuşmalarımızda bahsederim; arka sokaklarda bulunan ve kerli ferli lafların aksine duru anlayışların ışığında yaşayan insanlarımızın verdiği karardır seçim sonuçları. Bakalım dönemin meşhur iletişim çağı vatandaşımızı ne yönde etkileyecek ya da etkileyebilecek mi? Umdukları ve bulduklarından ne derece memnun olduklarını hep beraber öğreneceğiz. Siyasiler ile kendi hayallerini ne kadar beraber hissedecekler? Göreceğiz.

Seçim sonuçlarını da haftaya değerlendireceğiz, Ülkemiz ve bölgemiz için şimdiden hayırlı olsun.

Hoşça Kalın...



Yorumlarınız için teşekkür ederiz. Yorum için açıklama