2012 YILINA AİT BİR RÖPORTAJ

Yorum Ekle

2012 Nisan ayı içerisinde ilçemiz Havadis Gazetesi sahibi Halis AYDIN benimle bir röportaj yapmıştı. O söyleşiyi yayınlıyorum.




Bir dönem daha seçilse idiniz yapmak istediğiniz proje ve hizmetler neler olacaktı?
Biz arkadaşlarımızla birlikte hazırladığımız projeleri seçimlerde halkımıza sunduk. Seçim broşürlerimiz de hepsi mevcut.
Ama 2009 Martında sadece %20 hemşerimiz bunlara onay verdi. Bu yüzden bunları şu an tartışmanın bir anlamı olmadığını düşünüyorum. İsteyen, merak eden,  ilgilenen açar bakar.  Bence mesele şu an iktidar gücüne sahip olanların o zaman verdikleri sözler, vaatler ve iktidara geldikten sonra bu sözlerin ne ölçüde tutulabildiğidir.
Sizce şu an ilçemizin en önemli meseleleri ve eksiklikleri nelerdir?
“İnsanın neresi ağrıyorsa canı ordadır” derler. Bu yüzden herkesin öncelik anlayışı farklıdır. Herkes kendi yaşamına göre sorunlara önem atfeder. Kimisine göre işsizliktir. Kimine göre altyapı. Kimine göre trafik, kimine göre ticaret. Bunların hepsi kişiye göre doğrudur.
Bana göre ise kanalizasyon arıtma, çöp depolama ve bertaraf tesisi en önemli ve öncelikli sorundur.
Belediyenin son 3 yıldaki çalışmaları ile ilgili değerlendirmeleriniz nelerdir?
Belediyeyi ve hizmetleri siyasal açıdan değil, belediyecilik açısından değerlendirmeye çalışıyorum. Üç yıllık değerlendirme ve günlük muhalefet siyasi partilerin görevidir. Onu siyasi partilerden isteyin. Başkanlar yasa gereği beş yıl için seçilirler. Bu nedenle son gün dahi hizmet yapma, yanlış yapma veya yanlışı telafi etme imkânına sahiptirler. Süre bitmeden sağlıklı bir değerlendirme yapabilmem pek mümkün değildir.
Şimdiye kadar olan sürede Sadi Bey’in beğendiğim, takdir ettiğim icraatları olduğu gibi; beğenmediğim, kızdığım icraatları da oldu. Özellikle de bizi eleştirdikleri konuları kendilerinin yapması gibi. Biz yapınca “tu kaka” , onlar yapınca “hayaldi gerçek oldu”. Ama dediğim gibi teraziye konma zamanı, beşinci yılın sonudur. Ve bunu da tartacak olan Mustafakemalpaşa’lılardır.
İlçemizin büyükşehire bağlanmasının size göre artı ve eksileri nelerdir?
Eğer Mustafakemalpaşa Bursa’ya 10 km uzaklıkta olsaydı “derhal bağlanalım” derdim.  Ama il merkezine 80 km uzaklıktayız.  Şimdi değişebilecek olan konuları tek tek inceleyelim.
Birincisi iki türlü bağlanma var. İlki şu an Bursa’da Gemlik ve Mudanya’nın bağlı olduğu gibi. Yürürlükteki yasaya göre (30 km şartı var) bu şekilde bağlanmamız mümkün değil. Ama üzerinde çalışılan şekil, tüm il sınırlarının Büyükşehir yapılması. Türkiye’de İstanbul ve Kocaeli bu şekildedir. Bursa ve Antalya için bu sistem düşünülmektedir.  O nedenle yorum yaparken İstanbul örneğinden yola çıkacağız.
ü  Coğrafî ve kent bilgi sistemlerini tüm beldeleri de kapsayacak şekilde oluşturulacaktır. Bu da il bazında bütünlük sağlayacaktır. Karar verenler her türlü arazi etkileşimini bir arada görüp daha sağlıklı karar verebileceklerdir.
ü  1/5.000 ile 1/25.000 arasındaki her ölçekte nazım imar plânı büyükşehir tarafından yapılacak ve uygulanacaktır. Bu durum planlama bütünlüğü açısından olumludur ayrıca imar uygulamalarında adam kayırmanın bir nebze önüne geçebilecektir. Buradaki olumsuzluk Büyükşehir’in stratejisinde veya planında ilçe ile aynı düşünülmemesi halinde yaşanacak sıkıntılardır. Mustafakemalpaşa olarak Büyükşehir belediye meclisinde temsil oranımız devede kulak kalacaktır.
ü  Bağlı belediyelerin yaptıkları uygulama imar planları ve bu planlarda yapılacak değişiklikler büyükşehir belediyesinin denetimi ve onayına tabi olacaktır. Bu da hatalı, taraflı, akıldışı uygulamalara karşı bir derece önlem olarak düşünülebilir. Ama doğru ve acil çözüm isteyen işleri de geciktirici bir süreçtir.
ü  Büyükşehir Belediyesi, bağlı belediyelerin her türlü imar uygulamalarını denetlemeye yetkilidir. Bu nedenle belirlenmiş ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılar ilgili belediyeye bildirilir. Gerekli işlem veya imara aykırı uygulama üç ay içerisinde ortadan kaldırılmadığı takdirde büyükşehir belediyesi tarafından yıkılabilir. Bu da kanımca olumlu bir uygulamadır.
ü  Ulaşım ana planı yapmak veya yaptırmak yetkisi Büyükşehir’e geçecektir. Yasada belirtilen “ …  her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergahlarını belirleme …” yetki ve hakkı Büyükşehir belediyesinde olacaktır. Kanımca bu uygulama Mustafakemalpaşa’nın şehirlerarası ulaşımına katkı sağlayacak ve dağınıklığı bir nebze giderecektir. Fakat şehir içinde ve köy ulaşımlarında akla hayale gelmeyecek sorunlara ve karışıklığa yol açacaktır.
ü  Bilindiği gibi su ve kanalizasyon hizmetleri ve bunlarla ilgili altyapı işleri Büyükşehir’e geçecektir. Büyük paralar isteyen yatırımlar için olumlu bir olaydır. Ama küçük arızalar ve işlerde aksamalar meydana gelecektir. Ayrıca belediyemiz için önemli bir gelir kaynağı olan su ücretleri Büyükşehir’e geçecektir.
ü  Bunların yanında ilçemiz için çok önemli bir sorun olan “katı atık depolama”, moloz döküm yeri sorunlarını çözme yetkisi büyükşehirde olacaktır. Yine Mezarlık yerlerinin belirlenmesi, toptancı halleri açılması, mezbaha açılması ve işletilmesi büyükşehir tarafından yapılacaktır. İtfaiye hizmetleri doğrudan büyükşehir ’e bağlanacaktır.
ü  Şu anki mevcut yasalardan kaynaklanan büyükşehir ile bağlı belediyelerin yetki karmaşası artarak devam edecektir.
ü  Hizmet alanı çok büyüyeceği için hizmet götürmede aksaklıklar ve sorunlar ortaya çıkacaktır.
ü  Belediye başkanları arasında sen-ben,  yetki, siyasi uyuşmazlık kavgaları hizmetleri doğrudan etkileyecektir.
ü  Sokak ve caddelerde sorumluluk ve yetki kargaşası ortaya çıkacak, çoğu zaman büyükşehir zabıtaları ile ilçe zabıtaları karşı karşıya gelecektir.
ü  Köylerde yapılaşma ve imar tam bir çıkmaza gidecek,  bürokrasi artacak.
ü  Şimdiye kadar savunulan “yerinden yönetim” terkedilip, yerine “merkeziyetçi” yapı hakim olacak.
ü  Meslek kuruluşları yasasına göre ilçemiz Ticaret ve Sanayi Odası kapanıp Bursa’ya bağlanacak.  Bu konuyu tartıştığım bazı kişiler “olmaz böyle şey dediler” ama bu uygulamanın olduğu “İstanbul ve Kocaeli’nden bana örnek gösterin, mesela Karamürsel, Gölcük Ticaret ve Sanayi Odaları var mı? Veya Beşiktaş, Kadıköy, Pendik Ticaret ve Sanayi Odaları nerde?”  diye sorduğum da cevap veremediler. Hadi hepsini geçtik Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırımda bulsunlar.
ü  Emlak, bina ve arsa vergileri % 100 artacaktır.
ü  Halen basit usulde vergilendirilmekte olan bazı esnaf gerçek usulde vergilendirilecektir.
ü  Çevre temizlik vergileri % 25 artacaktır.
ü  Son olarak ta hala beynimizin bir kenarında duran Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusunun ismini taşıyan kentimizin “il olma hayali” kesinlikle sona erecektir.
Bunların hepsini bir arada değerlendirdiğimde benim cevabım “HAYIR” dır.
Otoyolun Karacabey’den geçmesi ilçemizi nasıl etkiler, siz belediye başkanının bu konudaki çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
Otoban olayı sadece Mustafakemalpaşa açısından değerlendirilecek kadar basit bir konu değildir diye düşünüyorum. Başlıklar halinde soruna bir bakalım.
  • İl başkanın açıklamasına göre “çevrecilerin itirazlara kulak verip” güzergâhı değiştirmişler 
  • Otobanın mevcut projeleri 90’ lı yıllarda hazırlanmıştır.
  • Otobanın özellikle Uluabat ’la ilgili kısmına bir takım itirazlar o günden bu yana vardır.
  • Şimdiye kadar birçok konuda çevreci yaklaşımları “fantezi” sayan, görmezden gelen hükümet (İlçemizde yaşadığımız Çördük ve Marzinc olaylarını hatırlayalım) birden bunları (10 yıl sonra) önemsiyor.
  • İhale yapıldıktan sonra yol güzergâhının değişmesi ne ölçüde yasalara, vicdanlara ve hukuka uygundur? Aynı şeyi bir belediye başkanı yapsa acaba başına neler gelir?
  • Yeni güzergâhın geçeceği yerde kaybedilecek ve atıl kalacak verimli tarım arazilerinin yerine konacak bir şey var mı?
Daha söylenecek çok şey var ama…
Sadi Bey’in bu konuda samimi olduğunu ve elinden geleni yaptığını düşünüyorum. Fakat nedense AKP camiasında aynı isteği göremiyorum. Siyasi partilerden Demokrat Parti ve daha çok Tic. San. Odası ile birlikte diğer sivil toplum kuruluşları olaya sahip çıkıyorlar.
Sadi Bey’in elini güçlendirecek bir öneride bulunayım. Yetkili parti makamlarına desin ki: “Ben seçim çalışmalarında eğer belediye başkanı iktidar partisinden olursa Mustafakemalpaşa’ya hizmet yağacak sözü verdim. Mustafakemalpaşa da bu söze güvenerek beni büyük oy farkıyla seçti. Şimdi ise bırakın hizmet yağmayı, elde ki hizmetler gidiyor. Beni zor duruma düşürüyorsunuz. Eğer otobanın güzergâhı değişirse ben ve arkadaşlarım AKP ‘ den istifa etmek zorunda kalacağız.” 
Tabi ki kendisi bilir. Benim ki sadece bir öneri.
Teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim.
 18.04.2012
Hayri ÖZTETİKLER



















3 Mart 2015 Salı

Yorumlarınız için teşekkür ederiz. Yorum için açıklama