PARTİLERDE PARA MESELESİ

Yorum Ekle

Zaman zaman siyasi parti pratikleriyle ilgili düşüncelerimi de yazdım. Şimdi bunlardan biri elime geçti. Yurt Partisi il ve ilçe örgütleriyle ilgili, "gelir" konusunda yazdığım yazıyı sizlerle paylaşıyorum. Yazı da bir tarih yok ama yanlış hatırlamıyorsam 2005 olması gerekir.

********

PARTİLERDE PARA MESELESİ


Yurt Partisi olarak en çok karşılaştığımız sorunlardan biri “iyisiniz, dürüstsünüz, çalışkansınız ama sizin paranız yok, arkanızda hiçbir büyük sermaye yok. Bu yüzden sizden bir şey olmaz.”
Çok acıdır ama yıllardan beri söylediğimiz “İnsanlarımızın kimliğini, kişiliğini ve beynini çaldılar” sözümüze en çarpıcı örneklerden biridir bu düşünce.
Nedir bu olayın özü? İsterseniz en küçük örgütlerden başlayarak bir inceleyelim. Bir ilçe örgütü. Normal çalışmalar için, yani parti binası sadece toplantıdan toplantıya açılsa bile bir takım maddi güce ihtiyacı vardır. Nedir bunlar? Parti binasının kirası, elektriği, suyu, telefonu ödenmek zorundadır. Hele parti örgütü çalışmaya başlayınca kırtasiye, çay, kahve, ısınma, çiçek, ulaşım, ilan v.b giderler de eklenecektir.
Peki, ilçe örgütü bunları nasıl karşılayacaktır? Diğer partilerin çoğunda iki yol vardır. Birincisi Genel Merkez belirli aralıklarla bu ilçeleri finanse eder. Diğer yol ise, o ilçede hali vakti yerinde olan biri veya birileri çıkar tüm masrafları üstlenir.
Üyelerin ise zaten aidat verme gibi alışkanlıkları yoktur. Öyle görmemişlerdir. Zaten birileri de onları bu tür işlere karıştırmamışlardır. Peki, bu doğru mudur? Kesinlikle yanlıştır ve yanlış olduğu gibi siyasal hayatımızdaki birçok hastalığın, yolsuzluğun da temel taşıdır. Şimdi yukarıda örneğini verdiğimiz, yani birkaç kişinin tüm masrafları karşıladığı ilçe örgütünü düşünelim. Herhangi bir toplantıda üye arkadaş hata veya yanlış yaptığını düşündüğü ilçe başkanı veya yöneticisini eleştirebilir mi? Varsayalım eleştirdi. Alacağı cevap ne olur? Ne kadar dikkate alınır? “Kardeşim bu masraflar yapılırken sen neredeydin?” den başlar. Veya seçimin geldiğini düşünelim. Sizce adaylar nasıl belirlenir? Kimler olur veya kimlerin dedikleri aday olur?
O halde üye arkadaşımız söz ve karar sahibi olabilmek için partinin giderlerine katkıda bulunmalıdır. Yurt Partisi kimseden zorla “şu parayı” ver dememektedir. Üye kendi maddi gücüne bakarak bu aidatı belirleyecektir. Ama belirlediği aidatı da mutlaka vermelidir.
Gelelim diğer bir konuya “Efendim biz X ilinde teşkilat kuracağız. Ama aylık masrafımız şu kadar para, bize bu parayı yollayacak mısınız?”
Hayır, efendim yollayamayız. Biz Yurt Partisi A.Ş ‘ nin X ili şube müdürlüğü kurulmasını istemiyoruz ki Biz teşkilat istiyoruz, örgüt istiyoruz. Yerel önder istiyoruz. Yürek istiyoruz, inanç istiyoruz, cesaret istiyoruz, çalışma istiyoruz. Ülkemizin ve partimizin bunlara ihtiyacı var. Eğer bu parayı genel merkez verecekse o zaman neden siz olasınız ki bu teşkilatın sorumlusu? X ili “il müdürü” seçme sınavı açarız, sizden daha yeteneklilerini de buluruz.
Tabii ki olağanüstü durumlarda veya çok özel çalışmalarda genel merkez gereken yardımları olanaklar ölçüsünde yapacaktır. Ama bir yerel örgüt esas itibarıyla kendi rutin giderlerini kendisi karşılamalıdır. Yerel örgüt olmanın “olmazsa olmaz” şartı budur. Bizim partimizin arkasında haramzadeler, devleti soyanlar, banka hortumlayanlar, büyük medya patronları yok. Olmamalıdır da. Bizim arkamızda helal alın terlerinden verdikleri paralarla partiye destek veren halkımız var.
Varsayalım bizi de yukarıda holdingler desteklesin. Bizi paraya boğsunlar. Partimiz şaşaalı propagandalar yapsın ve sonuçta bu şekilde iktidara gelsin. Bizi destekleyen haramzadelere karşı durabilir miyiz? Onların yolsuzluklarına göz yummak zorunda kalmaz mıyız? Nerde kaldı bizim dürüstlüğümüz? Nerde kaldı civanmertliğimiz, şahinliğimiz?
İşte siyaset bu tip paralarla “yatırım” olarak görüldüğü için; ilk fırsatta yatırılan “sermaye” “kar”ları ile birlikte geri alınılmaya çalışılmaktadır. Ondan sonra aidatını vermeyen benim “üye” kardeşim de istediği kadar “bıktık bu yolsuzluklardan” diye bağırsın. Evet, sevgili okuyucular şimdi YURT PARTİSİ ‘nin arkasında kirli para mı olsun? Yoksa onurlu ve dürüst mü kalsın? Tercih sizin…
 
 

3 Mart 2015 Salı

Yorumlarınız için teşekkür ederiz. Yorum için açıklama