BELEDİYE MECLİSİNDE NE OLDU?

Yorum Ekle

Önceki günkü yazımızda  sizlere Belediye Meclis gündeminde yer alan "arazi satışı" ile ilgili bilgi vermiştik. (İlgili yazıyı okumak için tıklayınız)
Dün yapılan Belediye Meclis toplantısında gerginlik yaşandı. Belediye mülklerinin satışı için yapılan açık oylama da evet ve hayır oyları eşit çıktı. İlgili yasa gereği bu durumdaki açık oylamalarda eşitlik halinde Belediye Başkanının oyu iki oy sayıldığı için, satış kararı onaylanmış oldu. Böylece çeşitli mahalle ve köylerde bulunan 482.236 m2 arazi nin satışı bundan sonra yapılabilecek.


Burada ilginç bir olay yaşandı. Plan ve Bütçe Komisyonun koınu ile ilgili raporu önceden hazırlanmış ve bileşime verilen 10 dakikalık arada yapılmış gibi meclise sunulması oldu.

Bunun üzerine komisyon üyesi Selami SEVİM ile birlikte CHP ve MHP gruplarının yoğun itirazları oldu. Fakat sonuç değişmedi.

Şimdi bilebildiğimiz kadarıyla olayın hukuki yanlarını incelemeye çalışalım.


Bu konuda başvuracağımız 2 yer var. Birincisi 5393 sayılı Belediye Kanunu ve bu kanuna dayanarak çıkarılan Belediye Meclis yönetmeliği.

Belediye Kanunun “İhtisas Komisyonlarını” düzenleyen 24. Maddenin 2.paragrafında 
 
Meclis toplantısını müteakip imar komisyonu en fazla on iş günü, diğer komisyonlar ise beş iş günü içinde kendilerine havale edilen işleri sonuçlandırır. Komisyonlar kendilerine havale edilen işlerle ilgili raporlarını bu sürenin sonunda meclise sunmadıkları takdirde, konu meclis başkanı tarafından doğrudan gündeme alınır.

İhtisas komisyonlarının görev alanına giren işler bu komisyonlarda görüşüldükten sonra belediye meclisinde karara bağlanır.” 
 

Burada açıkça belirtildiği gibi Komisyon “Meclis toplantısını müteakip” toplanır. Yani Meclis toplantısının bitmiş olması gerekir.

Ama bu kanuna dayanarak çıkarılan “Belediye Meclisleri Çalışma yönetmeliği” nin 21. Maddesi 5 ve 6. maddelerinde ise 
 
İmar ve bütçeye ilişkin konular hakkında meclis tarafından karar alınmadan önce ilgili komisyonlarda görüşülmesi zorunludur.

İhtisas komisyonları toplantılarını, meclisin toplantı süresinde veya müteakip günlerde yapar. İmar ve bayındırlık komisyonu en fazla on iş günü, diğer komisyonlar ise beş iş günü toplanarak kendisine havale edilen işleri sonuçlandırır ve raporunu meclise sunar. “
denmektedir. Yani burada komisyon toplantılarının ”.. meclisin toplantı süresinde ..” yapılabileceği de kabul edilmektedir.

Bu durum bir çelişkidir. Bu durumda nasıl hareket edilecektir. Konu ile ilgili yaptığım araştırmalarda Bakanlığın bu konuda verdiği bir “görüş yazısını” buldum. Bu yazıda “Toplantı bitiminden sonra” komisyonların toplanması gerektiği söylenmektedir.
 

Yine Mahalli İdareler Kontrolörleri Derneği'nin Soru-Cevap köşesinde Bolvadin Belediyesi tarafından bu yönde sorulan soruya Başkontrolör Osman YENİCE verdiği cevapta “çelişki olmadığını ... meclis toplantısından sonra kaç gün içerisinde ..” toplanacağını belirterek Kanun hükmünü esas almıştır.
Belediye yönetiminin ve meclisin dikkatine sunuyorum.Yorum sizlerin.
Bir diğer konu da , satış kararı alınan arazilerin bulunduğu köylerdeki bırakın kişileri , muhtarların bile haberi olmamasıdır.

Bu zorunlu değildir. Ama bizleri “şeffaf” olmamakla suçlayıp, bol bol “katılımcılık ve şeffaflık” vaadedenlerin bu konuda daha titiz olmalarını beklerdim.
İlgili yasanın 24. maddesinin 5,6 ve 7. paragrafları şöyle:
Mahalle muhtarları ve ildeki kamu kuruluşlarının amirleri ile ildeki kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversiteler, sendikalar ve gündemdeki konularla ilgili sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, oy hakkı olmaksızın kendi görev ve faaliyet alanlarına giren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonu toplantılarına katılabilir ve görüş bildirebilir.

Komisyon çalışmalarında uzman kişilerden yararlanılabilir.

Komisyon raporları alenîdir, çeşitli yollarla halka duyurulur ve isteyenlere meclis tarafından maliyetlerini aşmamak üzere belirlenecek bedel karşılığında verilir.”
  

3 Mart 2015 Salı

Yorumlarınız için teşekkür ederiz. Yorum için açıklama