BİR FOTOĞRAFIN PEŞİNDE

Yorum Ekle
Eski fotoğraflara belirli bir yaşın üzerindeki insanların hemen hemen hepsi meraklıdır, ilgilidir. Eski bir fotoğraf gördüğümüzde dikkatlice bakarız. Eğer kendimiz veya tanıdığımız bir kişi varsa fotoğrafın içine girer, anılara dalar gideriz.

Bir yer, şehir fotoğrafıysa o yerin neresi olduğunu anlamaya çalışırız.
Binsekizyüzlü yılların başlarında icat edilen fotoğraf makinası sayesinde o yıllardan bu yana dünyamıza geriye dönük bakabiliyoruz.


İlçemizin eski fotoğrafları da bizler için önem taşıyor. Fotoğrafın yaygın olmadığı , tek tük çekilebildiği zamanlardan kalma olduğu için ayrıca tarihi birer belge niteliği de taşıyor.

Belediye Başkanıyken ilçemizin eski fotoğraflarını toplayıp arşivlemeye çalışmıştım. Bugün internette gördüğünüz birçok fotoğraf bu arşiv çalışması sırasında , hemşehrilerimizin katkılarıyla ortaya çıkan fotoğraflardır.

Yine eski fotoğrafların bazılarında tarih, yer, mekan, kişi bilgileri elle yazılmış. Bazılarında ise hiç yok. İşte fotoğraf analizi dediğim olay burada başlıyor. Bir fotoğrafın belge olabilmesi için bu bilgilerinin tesbit edilebilmesi gerekir.

Bunun dışında bilgilerin yazılı olmasına rağmen tarihi bilgilerle örtüşmeyen açıklamalar olabiliyor. Bunları tartışmak değerlendirmek gerekiyor.




Uzun süredir üzerinde düşündüğüm bir fotoğraf var. Çoğunuz görmüşsünüzdür. Celal BAYAR'ın ilçemize yaptığı ziyarette Şehir Kulübünde çekilmiş bir fotoğraf.
Bu fotoğrafın arkasında da Tahsin BÜKE'nin yazdığı bilgi notu.



Bu notta göze çarpan ilk yanlış. Celal BAYAR'ın 2. Cumhurbaşkanı olarak nitelendirilmesi. Celal BAYAR Türkiye Cumhuriyeti'nin 3. Cumhurbaşkanıdır.

Dikkatimi çeken bir diğer konu, fotoğrafın çekildiği tarih ile, arkasındaki yazının yazıldığı tarih. Kanımca arkadaki yazı 1950 den sonra yazılmış olmalı. Ama fotoğrafın tarihi 1950 den önce olmalı.
Çünkü;
Şehir Kulübünde arkadaki duvarda İsmet İNÖNÜ'nün fotoğrafı da var. Buradan İsmet İNÖNÜ'nün fotoğrafın çekildiği tarihte Cumhurbaşkanı olduğu yorumunu çıkarabiliriz.
Buradan mantık yürüttüğümüzde bu fotoğrafın çekildiği tarihte Celal BAYAR Cumhurbaşkanı değildir.

O zaman bu fotoğraf ne zaman çekildi?
Devam edelim. Yazıda Demokrat Parti kurucuları ve meclis üyeleri denmektedir. Bu durumda aklımıza 1946- 1950 arası gelmelidir.

Fakat arkadaki notun 1950 den sonra yazıldığını kabul ettiğimizde , bu kişilerin 1950 den sonraki konumlarını ifade ettiğini, önceki konumlarının ne olduğunun belirsiz olduğunu düşünebiliriz.

Bu konuda sağlama yapmak için iki bilgiye ihtiyacımız var.
Birincisi dönemin yerel gazetelerine bakılabilir.
İkincisi Celal BAYAR'ın tarihi kesin başka fotoğraflarına bakılıp yaş, fiziki görünümden bir sonuca varılmaya çalışılabilir.

Sizler nasıl yorumluyorsunuz? Veya bu konuda bilgileriniz varsa buyrun bizimle paylaşın.
Sevgi ve saygılarımla.

Yorumlarınız için teşekkür ederiz. Yorum için açıklama