BELEDİYEMİZDE KANUN OKUYAN KİMSE YOK MU?




Gazetede Yayın Tarihi: 28.12.2017

BELEDİYEMİZDE KANUN OKUYAN KİMSE YOK MU?


Havadiste yazmaya başladığımdan beri bana ısrarla “niye Mustafakemalpaşa Belediyesini” yazmadığım soruluyorsunuz.
Arada “ne o yoksa sende mi korkuyorsun?” mealinde 'provokatif” sorulara da muhatap oluyorum.

Şimdiye kadar hep uzak durdum. Çünkü yazacağım şeyler pek hoşa giden şeyler olmayacak.
Belediyeyi öven de eleştiren de yeterince var. Bir de ben araya girmeyeyim diyorum.


Fakat yazacağım konu daha farklı. Bu eleştiri de övgü de değil. Arkadaşlarımızın ileride zor durumda kalmamaları için sadece bir hatırlatma, bir uyarı.

Kamu İdaresi olan Belediyeler Yasalarla yönetilir. Her yurttaş gibi Belediyelerde yasalara uyarak, yasalar çerçevesinde iş yapmak zorundadır. Yasalara uymamanın getireceği bazı sonuçlar ve yaptırımlar olur. Bunlar hoş şeyler değildir. Şimdi gelelim konumuza;

Kamuoyunun bildiği gibi Cumhuriyet Halk Partisinden Belediye Meclis üyesi seçilen, Sayın Hasan ERTÜRK bundan bir kaç ay önce partisinden istifa etti. Şu anda Bağımsız Belediye Meclisi üyesi olarak görevine devam ediyor. Bu belediyemizin internet sitesinde de belirtilmiş. (Bakınız Resim-1)

Fakat Komisyonlarda Bayındırlık ve İmar Komisyonu üyeleri kısmında sayın Ertürk CHP adına komisyon üyesi görünüyor. (Bakınız Resim-2) İşte burada bir “yanlış” var. Acaba sayfayı güncellemeyi mi unuttular diye bir kaç araştırma yaptım ama bir sonuca ulaşamadım.

Belediyelerde ihtisas komisyonları, siyasi partilerin ve bağımsızların üye sayılarının, meclis üye tam sayısına oranlanmasıyla tespit edilir. Siyasi partilerde bu orana göre üye verirler.

Dönem başında bu oranlama yapılmış ve 5 kişilik Bayındırlık ve İmar Komisyonunda ki dağılım şu şekilde olmuş. 3 üye AKP, 1 üye CHP, 1 üye MHP. CHP'yi temsilen Sayın Ertürk seçilmiş. Sonra partisinden istifa ediyor. İşte burada 09.10.2005 tarihli 25961 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanan “Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği” devreye giriyor. Bu yönetmeliğin İhtisas Komisyonlarını düzenleyen 21. Maddesinin 4.paragrafının 3. cümlesi “Bağlı olduğu partiden istifa eden komisyon üyesinin komisyon üyeliği de sona erer. Süreyi tamamlamak üzere ilk toplantıda aynı partiden yeni üye seçimi yapılır. “ diyor.

Arkadaşlarımız ellerindeki metne baktıklarında bu cümleyi göremeyebilirler. Çünkü bu cümle yönetmeliğin ilk çıktığı yıl olan 2005 te yoktu. Bu cümle yönetmeliğe 2014 yılında eklendi.

21.08.2014 tarih ve 29095 sayılı Resmi Gazete 'de İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan, 8 maddelik “BELEDİYE MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİKin 6.maddesi ile eklenmiştir.
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin dördüncü fıkrasının sonuna aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
'Bağlı olduğu partiden istifa eden komisyon üyesinin komisyon üyeliği de sona erer. Süreyi tamamlamak üzere ilk toplantıda aynı partiden yeni üye seçimi yapılır.' “
Evet durum bu arkadaşlar. Konuyu Belediye Başkanı, Meclis 1. Başkan Vekili, Yazı İşleri Müdürlüğü, CHP İlçe Başkanlığı ve Sayın Ertürk' ün bilgilerine sunuyorum.
Yeni yılınızı kutluyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum.











Gazetede  Yayın Tarihi: 28.12.2017