KAHROLASI BÜROKRASİ ve BÜROKRATLAR ! - E.Gani ER

Yorum Ekle
Gani Hocamız da bizi kırmayarak HEMŞEHRİ ailesine katıldı. Bundan sonra yazıları ile aramızda olacak. Kendisine hoş geldin diyor ve ilk yazısı ile sizleri başbaşa bırakıyoruz.
 ---------------

Bürokrasinin ağar işleyişi ve bürokratların anlamsız öz güvenleri bir dönem halkın canına yetmişti. Kurumlara gittiğinizde yüzünüze bakmayan memurlar, yüzünüze bakmak zorunda kalınca '' mahkeme duvarı '' tabirini size orada canlı yaşatan bürokratlar olmazsa olmazdı.


İnsanlar resmi kurumlarda işi olacak da oraya gitme mecburiyetinde kalacak diye neredeyse kabus görürdü.
             Karşılaştığınız bu tutumun dışında sorununuza da çözüm bulabilmeniz o kadar kolay değildi. '' Bu iş olmuyor '' ya da '' evrak eksik '' cevabı, en sık karşılaştığınız yanıttı. En iyi ihtimalle '' bugün git, yarın gel '' denebilirdi.
             Tabi o dönem kurumlarda bilgisayar üzerinde kurulu bir sistem yoktu. Bizler de vatandaş olarak yasaların neye olur neye olmaz dediğini pek de bilmezdik. Bu denli, her yasa ve kanun parmaklarımızın ucunda değildi. 
            Peki günümüze bakacak olursak, şimdi bu kurumlar ne durumda? İşin tuhafı, görüyorum ki artık bürokrasiden vatandaş yerine siyasiler şikayet ediyor. Her olmayan işin sorumlusu bürokrat olmuş. Bürokrasinin ağar işleyen yanı olmuş. 
            Vatandaşa temas eden mühim hizmetlerin odağında olan Belediye, halk nezdinde en rahat eleştiriyi alan kurum. Tabi her seçimde siyasilerin vaatleri hizmet beklentisini arttırıp karşılığı görünmeyince, eleştiriyi de hak etmiyor değil. Ama görüyorum ki, bu dönemde eleştiri alan siyasi idareciler çalışan bürokratlardan şikayetçi oluyorlar. Sanki işin başında kendileri yokmuş ve kontrol sorumluluğu içinde olan onlar değilmiş gibi.
           Tabi sadece Belediye ile sınırlı değil şikayet edilen kurum ve bürokratları. Siyasilerin neredeyse kapıcısına bile müdahale edip kadrolaştırdığı bu kurumlar ve işi onlara göre yavaşlatan bürokratlar sizce kimin eseri? Memurlar kanununu hiçe sayarak Parti temsilcilerine brifing bile veren bürokratlarımız varken, sizce bu durumdan brifing alan siyasilerin şikayetçi olma hakkı var mı?
         Üstelik bu kurumlara gitmek ve işinizin çözümünü bulmak bana göre artık daha kolay. Çünkü birilerinin referansı ile oralara gelen bürokratlar, yine onların selamını götürürseniz işinizi kısa sürede çözme garantilidir. Maalesef son durum böyle.
         Yine de siyasilerin şikayetçi olmasının sebebi nedir bu vaziyette? Aslında sorun çok açık ortada. Bürokratlar seçilirken, siyasi görüşünün ve kimin adamı olacağının kontrolü yapılmaktan ziyade bürokrasiye ne derece hakim olduğu ve konusundaki tecrübe ile başarılarının kontrolü yapılmalı. İşini hakkıyla yapacak bürokratlar aslında sorunun değil, çözümün mimarı olacaklardır. Halk cephesinde ise iyi hizmetin tek sebebi vardır. Onu bunu bilmez, devlet iyi çalışıyordur ona göre.
        Rahmetli Özal gibi '' işini bilen '' demiyorum. İşine hakim ve yasalar çerçevesinde imkanları hizmet için zorlayan bürokratlar olsun diyorum. 
      Selamlar.. 
         

Yorumlarınız için teşekkür ederiz. Yorum için açıklama