ÖNCE YEREL Mİ? - Nuray LAÇİNER

Yorum Ekle
İdeolojik düşüncelerin hayata geçirilmesi için bir platform olarak görünülür ve o şekilde çalışmaları yapılırdı siyasetin. Söylemlere, simge ve amblemlere fazlaca mana yüklenir, bu kalıplar ile kitleler oluşturulurdu. Sosyal Demokratların havaya kaldırdığı sol yumruğu, milliyetçi kesimin kurt işareti, Necmettin Hocanın baş parmağını gösterdiği yumruğu, Turgut Özal' ın iki elini kavuşturarak yaptığı simge ve tabi meşhur fötr şapkası ile Süleyman Demirel. İşte bunların hepsi Türk Siyasi hayatının önemli aktörleriydi.

Söylemler ve simgeler yerini bir süre sonra daha somut olgulara bıraktı. Yerel yönetimlerdeki hizmet ağı genel siyasetin önüne geçer oldu. Genel siyaset ile ulaşılamayan kitlelere yerelde daha kolay ulaşıldığı keşfedildi. Elbette tüm bu gelişmelerde teknoloji dünyasının da katkısı büyüktü.
Mevcut iktidar Ak Parti çok iyi bilinir ki, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin o dönemdeki muazzam düzenli çalışmaları ve vatandaşın her kesimine pozitif anlamda ulaşabilmesi ile siyasette hızlı bir ivme kazanmıştı. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, o dönemde etkin ve sistemli bir yerel yönetim oluşturmuştu. Ve bu anlamda Ak Partili Belediyelerin yönetim şekli, sosyal Belediyecilik kavramıyla ifade edilir oldu.

O günlerden bu günlere çok sular aktı köprülerin altından. Yerelde çok başarılı isimler oldu. Hatıralara isimleri kazındı. Bursa ' da halk tarafından adını ve yaptıklarını sıkça duyduğumuz bir Hikmet Şahin var mesela. Rahmetle anıyorum. 
Bu arada Ak Partinin vatandaşa sunduğu Belediyecilik anlayışını örnek alarak başarıyı yakalayan farklı Parti mensubu Başkanlar da oldu. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu bunların arasında çok önemli örneklerdendir. 
Hep söylerim, siyaset en etkin hizmet aracıdır. Doğru, dürüst, samimi ve sistemli çalışmayı gerektirir. Bilgi ve öğrenme isteği taşımanızı, ezbercilikten uzak kalmayı başarmanızı ister. Bunların üstesinden gelebilirseniz büyük oranda iyi bir yerel yöneticisi olabilirsiniz.

İşte bunları hayata geçiremez ve yerelde vatandaşı mutlu edemezseniz, önce yönetici olarak kendinizi sonra mensubu olduğunuz Partiyi zor durumda bırakırsınız. Çünkü vatandaş önce sizi sonra sizi Başkan yapan sistemi sorgulamaya başlar. 

Erken seçim hale hazırda konuşuluyor. Kimi Kasım diyor, kimi Ekim. Şu an olup olmayacağı hususunda kesin bilgi yok ama beni daha çok sebepleri ilgilendiriyor. Bu düşüncenin nedeni çoğu için yolunda gitmediği söylenen ekonomi. Vatandaş en kolay ekonomik daralmadan rahatsızlık duyar elbette. Daha kötü günler yaşanmadan seçim olmalı diye seçim olacak diyenler var. Oysa bana kalırsa, çok daha etkin bir faktör var. Şayet erken seçim olursa bilinmeli ki, başarılı olamayan Belediye yöneticilerinin günahı büyüktür. Kamuoyunda Partisi için seçmenler tarafından seçilmiş yerel yöneticiler; Partinin vatandaşa dokunan son halkası olarak görevlerini icra etmekte yetersiz kalınca, mensubu oldukları Partinin oylarını da olumsuz etkilemektedirler. Ve sanırım son dönemde Ülke siyasetinde gidişat için ve tabanda vatandaşa durumun izahı için yönlendirici bir etkinlik gözlenemiyor.

Bu koşullar altında bakıldığında, yerel yönetim faktörü alabildiğine riskli ve aslında başarı anahtarına sahip bir alandır. Bulunduğunuz ve hizmet ettiğiniz bir nüfusa karşı sorumluluğunuzun ciddiyeti yanında, mensup olduğunuz Partinin bölgenizdeki akıbetinden de mesul olursunuz. 

Hoşça Kalın..


Yorumlarınız için teşekkür ederiz. Yorum için açıklama